Het vuile geheim van Procter & Gamble

Een blik achter het douchegordijn

Nieuwsartikel - 26 februari, 2014
Proctor & Gamble beweert dat bijna 5 miljard mensen zijn producten gebruiken, waaronder de overbekende antiroosshampoo Head & Shoulders. Minder fris is dat P&G deze miljarden consumenten buiten hun weten om betrekt bij een milieuschandaal. Neem een kijkje achter het douchegordijn…


Greenpeace onthulde vandaag dat Procter & Gamble palmolie aankoopt bij bedrijven die betrokken zijn bij grootschalige bosvernietiging. Het aankoopbeleid van P&G sluit bovendien niet uit dat de palmolie in producten zoals Head & Shoulders gelinkt is aan bosbranden en de vernietiging van het leefgebied van de Sumatraanse tijger.

Palmolie is een veel gebruikt ingrediënt in detergenten, shampoos, cosmetica en andere P&G-producten. Het probleem is niet palmolie, wel ‘vuile’ palmolie afkomstig van bosvernietiging.

Wat heb jij daar nu mee te maken? Wel, het betekent dat P&G je elke keer je een fles Head & Shoulders koopt, betrekt bij dit milieuschandaal.


Het bewijsmateriaal

 
Ons onderzoek toont aan dat P&G zich bevoorraadt bij verschillende bedrijven die palmolie aanbieden van controversiële plantages.

Greenpeace stelde vernietiging van orang-oetan-habitat vast in plantages die gelinkt zijn aan de toevoerketen van P&G. Greenpeace heeft ook ontbossing vastgesteld binnen concessies van twee producenten die rechtstreeks leveren aan P&G.

Volgens onze analyse van het aankoopbeleid van P&G kan het bedrijf niet uitsluiten dat palmolie, afkomstig van bedrijven die gelinkt zijn aan bosbranden en vernietiging van het leefgebied van de Sumatraanse tijger, in P&G’s producten wordt verwerkt.
 
Hoewel P&G geen sterk beleid heeft om ontbossing uit zijn producten te bannen, koopt het wel palmolie uit gebieden waar het risico op illegale praktijken groot is, zoals de provincie Riau in Sumatra.  Ter illustratie: de concessie PT Rokan Adi Raya, waar tijgers leven, was vorig jaar het toneel van grootschalige ontbossing en ongecontroleerde branden. In juni 2013 werden binnen deze concessie meer dan 150 brandhaarden geregistreerd. Veel leveranciers van P&G verschepen palmolie vanuit Dumai, de belangrijkste haven van Riau.


Wat kunnen wij doen?

Het is hoog tijd dat we P&G andere manieren aanleren.

Een aantal bedrijven heeft al stappen ondernomen om bosvernietiging uit hun toevoerketen te weren. Delhaize, Kellogg’s, L’Oréal, Unilever, Ferrero en Nestlé. De grootste palmoliehandelaar ter wereld, Wilmar International, heeft zich ook geëngageerd voor een nulontbossingsbeleid dat - samen met de Palm Oil Innovation Group – de business case voor ontbossingsvrije palmolie versterkt.

De voorbije acht maanden hebben we P&G geconfronteerd met de manier waarop het consumenten blootstelt aan bosvernietiging. In plaats van dringende actie te ondernemen, probeert het bedrijf zich groen te wassen. Het is hoog tijd dat Head & Shoulders zich engageert voor 100% bosbescherming en ervoor zorgt dat zijn klanten niet langer betrokken zijn bij de vernietiging van tijgerhabitat.

Er is geen excuus om geen actie te ondernemen. Meer dan 25.000 mensen vroegen Delhaize om ontbossing uit zijn rekken te bannen. En met succes.

>> Laat P&G weten dat het tijd is om de Indonesische bossen te beschermen. <<