Een week zonder plastic? Da’s chic!

3 reacties
Nieuwsartikel - 5 juni, 2014
Plastic zakjes in de winkel, allerhande verpakkingen en potjes, doosjes en flesjes voor alles van kaasblokjes tot shampoo. Elke dag gebruiken we tientallen plastic voorwerpen – vaak slechts voor enkele minuten, waarna we ze weer weggooien. Maar waar is “weg”? Wat gebeurt er eigenlijk met ons plastic wanneer wij het niet meer gebruiken? En zijn er geen andere oplossingen?

Dat is de inzet van de Zero Plastic Week, die dit jaar georganiseerd wordt in 18 landen waaronder België. Van 9 tot 15 juni wil Zero Plastic Week mensen ertoe aanzetten een week lang geen nieuw plastic te kopen. Waarom? Philippe, een van de Greenpeace-vrijwilligers achter het project: “De Zero Plastic Week is voor mij een manier om stil te staan bij onze plasticverslaving en te kijken wat de alternatieven zijn.

De plasticsoep

Al dat plastic moet natuurlijk ergens naartoe, en daar wringt vaak het schoentje. Plastic valt namelijk moeilijk te recycleren, waardoor een groot deel gewoon verbrand wordt. Een ander deel – grotendeels zwerfvuil – belandt via de rivieren in zee, en verzamelt zich aan de andere kant van de wereld: in de befaamde plasticsoep van de Grote Oceaan.

Dit gebied, ongeveer 35 keer de grootte van België, bevindt zich in het midden van de ringvormige zeestroom van de Grote Oceaan, die al dit plastic naar zich toetrekt en vasthoudt. Over de jaren breekt het plastic in steeds kleinere stukjes, die vervolgens via de voedselketen terug op ons bord terecht komen – een extra motivatie dus om hier iets aan te doen!

Ga jij de uitdaging aan?

Neem een week lang steeds een boodschappentas mee als je naar de winkel gaat, en weiger resoluut plastic zakjes. Breng gewoon je eigen (propere!) potjes mee voor losse producten als boontjes of uien, en gebruik een duurzame waterfles. Of proef van een plasticvrije toekomst en neem een kijkje bij Robuust, de eerste verpakkingsvrije winkel van ons land, in hartje Antwerpen. Beloon jezelf ten slotte voor een geslaagde plasticvrije week door op zondag 15 juni naar de Zero Plastic Picnic in Brussel te komen!

En na 15 juni? Voor Liesbeth, een van de initiatiefnemers in Nederland, is dit nog maar het begin: “De Zero Plastic Week is een flinke uitdaging voor een week, maar wie zich er serieus voor inzet, zal echt minder plastic gaan gebruiken op de langere termijn. Het maakt dus echt verschil.

Meer tips en informatie: www.facebook.com/ZeroPlasticWeekBelgie

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Annemie zegt:

Ik drink geen water uit flessen, maar van de kraan.
Ook zie ik me niet met mijn eigen potjes naar de chacuterietoog gaan.
Ik laat wel mij...

Geplaatst 5 juni, 2014 om 21:44 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Als ik naar de winkel ga, is dat steeds met dezelfde zakken, zodat ik geen nieuwe plastiek zakken moet gebruiken of bij kleine boodschappen mijn rugza...

Geplaatst 8 juni, 2014 om 0:08 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Héééél goed initiatief!!! Jullie hebben alleszins al mijn steun en zal zelf mijn steentje bijdragen.

Geplaatst 5 juni, 2014 om 20:48 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.