Ggo: BASF trekt zich terug uit Europa

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 januari, 2012
Goed nieuws: chemiereus BASF heeft aangekondigd dat het stopt met de ontwikkeling en de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa.

“Daarmee erkent BASF dat de Europeanen niet hoog oplopen met ggo's”, zegt Marco Contiero van de Europese cel van Greenpeace. “Deze weerstand komt niet enkel door de impact voor de gezondheid. Gentechgewassen zijn ook slecht nieuws voor landbouwers. Zij zijn bezorgd om lagere opbrengsten, problemen rond het gebruik van pesticiden of de ontwikkeling van resistente soorten.”

Ook buiten Europa laat het verzet tegen ggo's zich voelen. BASF focuste zich de laatste jaren op Noord- en Zuid-Amerika, na een reeks tegenslagen in China, Indië, de Filipijnen en Thailand. Op dit moment worden 90% van de ggo's verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika. In 2011 bande Indië een transgene aubergine, het enige ggo waavoor een toelating werd aangevraagd. In hetzelfde jaar bande China de commercialisering van gemanipuleerde rijst, die eerder al verboden werd in de Filipijnen en Thailand. BASF bergt nu ook de Europese plannen voor de Amflora-aardappel, die bestand is tegen antibiotica, op. Het gaat over een van de twee enige ggo's waarvoor Europa de teelt toelaat. De commercialisering van deze aardappel zou een ramp betekenen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.