Greenpeace bezet Russisch olieplatform (update)

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 24 augustus, 2012
Vanochtend vroeg gingen zes activisten van Greenpeace aan boord van het Russische olieplatform Prirazlomnaya in de Petsjorazee. Een van hen is de directeur van Greenpeace International, Kumi Naidoo.

UPDATE: Na 15 uur hebben de actievoerders hun actie zelf gestaakt, omdat ze bij vriestemperaturen voortdurend met water werden bespoten. Blijkbaar vonden de arbeiders van Gazprom het belangrijker om de veiligheid van vreedzame activisten te bedreigen dan het platform te bedienen.

Een internationaal team van actievoerders vertrok met zodiacs vanaf het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise. Ze beklommen de Prirazlomnaya uit protest tegen de plannen van Gazprom, de Russische energiereus en uitbater van het boorplatform, om in het noordpoolgebied naar olie te boren.  

Greenpeace bezet Russisch olieplatform

Het is de tweede keer dat Naidoo zelf aan een actie deelneemt om het oppompen van olie in de Noordpool te verhinderen

“We bezetten dit roestige booreiland omdat we, samen met het anderhalf miljoen mensen dat onze petitie al heeft getekend, vinden dat de Noordpool bescherming verdient. Ook de Russische inheemse volkeren hebben zich vorige week in een gezamenlijke verklaring gekant tegen offshore olieontginning zo dicht bij hun traditionele gronden.”  

“Net als bij Shells roekeloze plannen om in Alaska te boren, is een olielek hier slechts een kwestie van tijd. De enige manier om een olieramp in deze unieke regio te vermijden, is een permanent verbod op olieontginning in het noordpoolgebied”, zegt Kumi Naidoo nog.

 

 

Volg het laatste nieuws live:Geen noodplan

Gazprom wil vanaf begin volgend jaar het eerste bedrijf zijn om offshore in het noordpoolgebied olie te produceren voor commerciële doeleinden. Greenpeace ontdekte recent dat de Russische oliemaatschappij geen officieel noodplan heeft voor in het geval van een lek. Het oude plan verstreek in juli en het Russische ministerie van Noodsituaties bevestigde per brief dat er nog geen nieuw plan werd ingediend.

De Noordpool is een van de meest extreme gebieden op aarde voor olieontginning. De boorsite van Gazprom bijvoorbeeld ligt bijna twee derde van het jaar bedekt met dik pakijs, terwijl temperaturen tot -50°C hier geen uitzondering zijn. Bovendien wordt de Petsjorazee vaak geteisterd door hevige stormen en heerst er het grootste deeel van het jaar volkomen duisternis.   

DEME betrokken

Het verhaal heeft ook een Belgisch randje. Baggeraar DEME was via zijn Nederlandse dochterbedrijf Tideway betrokken bij de bouw van de Prirazlomnoya. Vorige zomer legde Tideway hier een erosiebescherming aan. Uit verschillende uitspraken van DEME/Tideway blijkt ook dat het bedrijf ook in de komende jaren een serieus graantje wil meepikken van de nakende rush op de Noordpool.

 


De actie vandaag is slechts het topje van de ijsberg. Lees meer in onze briefing over de olieontginning in het Russische Hoge Noorden


Kom ook in actie en teken onze petitie om van de Noordpool een wereldreservaat te maken

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.