Greenpeace opnieuw in actie in Russische wateren (UPDATE)

Arctic Sunrise illegaal geënterd door Russische kustwacht

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 september, 2013
UPDATE 19 september 2013 - De Russische kustwacht heeft het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise geënterd en de bemanning van 25 mensen gearresteerd, na een actie gisteren tegen Gazprom's booroperaties in het noordpoolgebied. Aangezien de Arctic Sunrise zich op het moment van de inval in internationale wateren bevond, is het optreden van de Russische autoriteiten illegaal.

Met een helikopter en langs touwen geraakten de agenten van de kustwacht aan boord. Volgens activisten die zich in de radiokamer hadden verschanst, werd de bemanning samen gedreven op het dek en onder schot gehouden. Eerder had de kustwacht al twee activisten die Gazprom's boorplatform de Prirazlomnaya hadden beklommen, opgepakt. Ze worden nog altijd zonder officiële aanklacht vastgehouden.

Bericht van woensdag 18 september:

Vannacht kwam Greenpeace vanaf zijn ijsbreker de Arctic Sunrise in actie tegen een boorplatform van de Russische oliereus Gazprom. Twee activisten die het platform beklommen werden vanochtend opgepakt. Hun vreedzaam protest botste op disproportioneel veel machtsvertoon van de Russische kustwacht.

Bemanningsleden van de Arctic Sunrise meldden dat er in totaal elf waarschuwingsschoten zijn afgevuurd en dat de kustwacht dreigde om het schip zelf onder vuur te nemen als het niet onmiddellijk uit het gebied zou vertrekken.

De Russische kustwacht wou ook aan boord komen van de Arctic Sunrise, maar dat werd door de kapitein geweigerd.


“Zoveel geweld gebruiken tegen een schip dat vreedzaam actie voert, is volledig disproportioneel en moet onmiddellijk ophouden. Het is duidelijk dat oliebedrijven bijzondere bescherming van de Russische autoriteiten genieten, en die lijken er meer op gebrand vreedzame activisten het zwijgen op te leggen dan het noordpoolgebied behoeden voor roekeloze maatschappijen als Gazprom”, reageert Joeri Thijs, campaigner van de Noordpoolcampagne bij Greenpeace België.

“Natuurlijk is Greenpeace niet de echte bedreiging voor de Noordpool. Dat zijn oliemaatschappijen als Gazprom die vastberaden zijn om tegen wetenschappelijke adviezen en het gezond verstand in te boren in bevroren zeeën.”
 
Vanochtend vroeg vertrokken er vijf zodiacs vanaf de Arctic Sunrise naar de Prirazlomnaya, het beruchte boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee.

Gazprom wil de productie hier starten in de eerste helft van 2014. Daarmee zou ze een olielek riskeren in een gebied waar drie natuurreservaten liggen. Greenpeace bezette hetzelfde platform in augustus 2012. Onder de activisten toen bevond zich ook Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.