Grote doorbraak voor Europese zeeën

2 reacties
Nieuwsartikel - 31 mei, 2013
Er is een grote stap naar duurzame visserij gezet. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de visserijministers van de EU-lidstaten kwamen deze week tot een akkoord over een nieuw Europees visserijbeleid. Greenpeace is verheugd met dit nieuwe beleid. Het belooft de visbestanden te herstellen en de kleinschalige visserij te steunen.

Na bijna twee jaar onderhandelen heeft de EU een stap vooruit gezet in de richting van een definitief akkoord over de hervorming van het visserijbeleid. Na nachtelijke gesprekken deelden de Ierse minister van visserij Simon Coveney, als vertegenwoordiger van de Europese Ministerraad, en Europees parlementslid Ulrike Rodust, als onderhandelaar van het Europees Parlement, in een persconferentie mee dat een compromis is bereikt over de belangrijkste aspecten van de hervorming.

Goed en slecht nieuws

Het Parlement en de ministers van de lidstaten konden het maar niet eens worden over hoe ambitieus het falende Gemeenschappelijke Visserijbeleid van de EU moest zijn. In haar commentaar op de resultaten van de vergadering, stelde Saskia Richartz, directeur Europees visserijbeleid bij Greenpeace: “De Europese visvangst gaat er al tientallen jaren op achteruit, met zware overbevissing van de visbestanden als gevolg. Kleinschalige vissers worden uit de markt geprezen door een minderheid van visbaronnen die een woekerhandel drijven. Het akkoord dat vandaag op tafel ligt, is goed nieuws, ook al zijn we ontgoocheld dat de ministers niet willen instemmen met een deadline voor het herstel van de visvoorraden. Voor het eerst heeft de EU de waarde erkend van vissers met een geringe impact door te wijzen op de nood aan sociale en milieucriteria in het toekennen van visquota’s.”

Compromis

Het compromis tussen het Europees Parlement en de Raad omvat een verplichting om tegen 2015 een eind te maken aan de overbevissing van de meeste visbestanden. Maar het staat uitzonderlijke gevallen wel nog vijf jaar langer toe, alleen daar waar een verlichting van de bevissingsdruk “een ernstige bedreiging kan vormen voor de sociale en economische duurzaamheid van de vissersboten”. De deal omvat ook een verbintenis om de visvoorraden te herstellen, maar voorziet geen deadline om een duurzaam peil van die voorraden te bereiken. Cruciaal is vooral dat de nieuwe regels nu vereisen dat de regeringen de overmatige vangstcapaciteit in hun vloot wegwerken en gebruik maken van transparante sociale en milieucriteria bij het verlenen van toegang tot de visgronden en het toekennen van quota’s. Bovendien zullen Europese boten in de toekomst het water van andere naties niet meer mogen overbevissen. De hoeveelheid vis die mag worden weggegooid op zee, zal ook worden verminderd.

Nog geen kader

Het compromis moet nog worden goedgekeurd door een comité van permanente vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, bekend als Coreper, en enkele technische details moeten nog wat verder worden verfijnd. Dit is dus nog lang niet het einde van de hervorming van het visserijbeleid van de EU. Het nieuwe kader voor de Europese visserijsubsidies moet nog worden goedgekeurd.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Annemie zegt:

Ja, inderdaad een mooi begin , maar nog niet het eind

Geplaatst 2 juni, 2013 om 14:40 Misbruik melden Reageer

Pianogirl zegt:

eindelijk is er toch eens goed nieuws. de regering begint toch
uiteindelijk iets in te zien.

Geplaatst 1 juni, 2013 om 16:51 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.