Het recht op duurzaam vissen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 december, 2012
Greenpeace vraagt samen met ambachtelijke vissers uit heel Europa om een verstandige hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). Duurzame technieken en het toekennen van quota’s aan vissers die respectvol omgaan met de natuurlijke reserves, moeten daarbij centraal staan.

Zo’n 80% van de Europese vloot bestaat uit kleine boten, van ongeveer 9 meter lang. Deze kleinschalige visserij, die ook veel mensen tewerk stelt, maakt gebruik van duurzame praktijken en zorgt niet voor de overbevissing van onze oceanen.

Als vandaag meer dan 60% van de soorten overbevist is, komt dat doordat het huidige GVB al jaren te hoge quota's stelt en die voornamelijk aan grote industriële schepen toekent. Die halen niet alleen te veel vis uit de zee, ze gebruiken ook methodes die de mariene ecosystemen vernietigen.

Op 18 november vond in Brussel voor het eerst een congres van ambachtelijke vissers uit heel Europa plaats. Dit congres bracht vissers uit Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland, België, Duitsland, Nederland en Polen samen en was een eerste grote vergadering voor de kleinschalige vissers, die van hun beroep houden en dat ook in de toekomst willen uitoefenen.

Op dat congres vroegen ze uitdrukkelijk om quota’s die toegekend worden aan vissers die de natuurlijke voorraden respecteren. Ook willen ze dat de overcapaciteit van de industriële vloot aan banden wordt gelegd en dat schadelijke visserijpraktijken verboden worden. Op dit moment houdt de EU deze schadelijke praktijken mee in stand via subsidies.

Bekijk hieronder een filmpje over het Europese congres van artisanale vissers.
“Greenpeace vraagt aan Kris Peeters, bevoegd voor visserij, dat hij zou opkomen voor de rechten van deze kleine vissers. Deze vorm van visserij respecteert de natuurlijke voorraad en is het duurzaamst. De ministers moeten ervoor zorgen dat vissers die op deze manier willen werken, het recht krijgen om dat te doen. De EU moet een einde maken aan de subsidies voor van grote industriële schepen die verantwoordelijk zijn voor overbevissing”, zegt Maurice Losch van de oceanencampagne.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.