IJsberen vallen het Autosalon binnen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 12 januari, 2012
Het is geen alledaags gezicht: ijsberen die zich op het Autosalon vergapen aan de nieuwste Volkswagenmodellen. Met deze actie herinneren we eraan dat VW het voortouw neemt in het verzet tegen strengere uitstootnormen voor auto's. Zo draagt de grootste autobouwer van Europa een grote verantwoordelijkheid voor de vernietiging van de Noordpool.

Op de Heizel wordt pijnlijk duidelijk wat het groene imago van Volkswagen echt waard is. Sommige versies van de uitgestalde 2012 Beetle bijvoorbeeld verbruiken meer dan het originele model uit 1930. Zuinigere auto's maken is een belangrijke voorwaarde om de waanzinnige rush op de laatste olie te stoppen. En met de recordhoge benzine- en dieselprijzen is dat ook voor de consument geen overbodige luxe. Maar ondanks zijn groene claims presteert Volkswagen heel middelmatig op het vlak van brandstofverbruik en CO2-uitstoot.    

Sinds de lancering van onze parodie op een veelgeprezen Star Wars-reclamespot van Volkswagen, houden we wereldwijd de druk op het Duitse automerk. Ook op het Autosalon in Brussel, waar ijsberen de stand van VW overrompelden. Ze vragen dat Volkswagen de groene leider wordt die het beweert te zijn. Maar dan zal Volkswagen zijn verzet moeten laten varen tegen echt ambitieuze CO2-uitstootnormen in Europa en de efficiëntie van zijn modellen aanzienlijk moeten verhogen.

Levensechte ijsbeer

Aan de ingang van het Autosalon stonden de bezoekers vanochtend oog in oog met een levensechte ijsbeer. Greenpeace liet binnen in het Autosalon ook spandoeken neer met de boodschap “VW stop destroying the Arctic”.
 Zoals bekend gaan oliemaatschappijen als Shell en BP, gedreven door de hoge olieprijs, steeds verder om de laatste voorraden te ontginnen. Met het smelten van het zee-ijs als gevolg van de klimaatverandering wordt de olie onder de Noordpool toegankelijk en ruiken deze bedrijven hun kans.

Als autoproducenten zoals Volkswagen ons verslaafd houden aan olie en hun modellen slechts met mondjesmaat zuiniger maken, zullen nog meer cowboybedrijven zich in het kwetsbare noordpoolgebied wagen. Hoe meer olie hier wordt opgepompt, hoe meer broeikasgassen er in de atmosfeer belanden en hoe sneller de poolkappen smelten. Dit is een hellend vlak dat niet alleen dieren als de ijsbeer bedreigt, maar uiteindelijk de hele planeet. Het poolijs is namelijk een belangrijke buffer tegen de opwarming van de aarde.

VW staat op de rem

VW is in België het meest verkochte automerk en de groep staat op het punt om de grootste autobouwer ter wereld te worden. Maar Volkswagen gebruikt zijn macht om ambitieuzere uitstootnormen voor voertuigen in de EU tegen te houden. En laat net die wetgeving cruciaal zijn om onze afhankelijkheid van olie af te bouwen.

Lees meer over “De Duistere kant van Volkswagen”

Sluit je aan bij de rebellie op www.vwdarkside.com

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.