Laat de Europese Energy [R]evolution beginnen!

Nieuwsartikel - 25 oktober, 2012
Een energiesysteem dat bijna volledig gebaseerd is op hernieuwbare bronnen, is absoluut haalbaar in Europa tegen 2050. Daarmee kunnen liefst een half miljoen jobs gecreëerd worden én het is goed voor het klimaat en de consument. Om zo’n Energy [R]evolution mogelijk te maken, moet Europa wel duidelijke doelstellingen bepalen voor de ontwikkeling van groene energie tegen 2030.

Al deze gegevens komen uit het nieuwe Energy [R]evolution-rapport, een studie over de mogelijkheden van groene energie en energie-efficiëntie in het hele continent. Het is een uitgave van Greenpeace en de European Renewable Energy Council (EREC). Het onderzoek werd uitgevoerd door het gerenommeerde Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum DLR.

donderdag 25 oktober 2012

Wind Mills in Germany Windkraftanlagen im Morgennebel © Paul Langrock / Greenpeace


Hernieuwbare energie breidde de laatste jaren fors uit, dankzij de huidige Europese doelstelling voor 20% hernieuwbare energie tegen 2020. Het ziet ernaar uit dat dit verwezenlijkt wordt, maar Europa kan en moet nog verder gaan. Door nu hogere doelstellingen te formuleren, komt een energiesysteem met 90 procent hernieuwbare bronnen tegen 2050 binnen handbereik.

Dit duurzame energiescenario levert ook op andere vlakken voordelen op. Tegen 2020 kunnen er bijna een half miljoen jobs bijkomen in de Europese energiesector. Kiezen voor groene energie betekent ook kiezen voor de bescherming van het klimaat en minder afhankelijkheid van import van dure fossiele brandstoffen.

Ook ons land heeft zijn rol te spelen in de Europese [E]nergierevolutie. De Belgische elektriciteitsmarkt is sterk geïntegreerd met de omringende landen en investeringsbeslissingen voor nieuwe centrales gaan over de landsgrenzen heen.

Meer weten over de Europese Energy [R]evolution? Hier kan je het volledige rapport lezen of bekijk hier een item in het VRT-journaal van 24 oktober ’12.