Legoblokjes kunnen de Noordpool niet heropbouwen…

Nieuwsartikel - 31 juli, 2014
Al een maand voert Greenpeace een internationale campagne waarbij we onze pijlen richten op de marketingdeal tussen Shell en Lego. De samenwerking tussen die twee past mooi in Shells strategie om de aandacht af te leiden van zijn gevaarlijke olieboringen aan de Noordpool en zijn merk aan positieve waarden te verbinden.

Sinds 1 juli eisen Greenpeace en meer dan 700.000 Legofans wereldwijd dat de speelgoedfabrikant zijn contract met de oliereus verbreekt.Hoe reageert Lego?

Het bedrijf houdt de lippen op elkaar. Op 1 juli hadden ze nog een persbericht gepubliceerd op hun website en Facebookpagina, dat ze ook gebruiken in hun antwoorden aan de internationale media. Maar nadien: niets meer. We moeten het dus met die verklaringen stellen. Laten we ze eens van naderbij bekijken.

Lego stelt: “De campagne van Greenpeace richt zich op de werkwijze van Shell in een bepaalde regio (de Noordpool, dus). We zijn ervan overtuigd dat Shell en Greenpeace hun problemen onderling moeten uitklaren. We zijn diep bedroefd dat het merk Lego als instrument gebruikt wordt in een geschil tussen organisaties.”

Ons antwoord: Lego wil niet betrokken worden in een “geschil” tussen Greenpeace en Shell. Nochtans heeft de speelgoedfabrikant lang geleden al partij gekozen, door samen met Shell promotiecampagnes op te zetten. Lego helpt Shell zo om zijn imago op te poetsen. Zolang de speelgoedfabrikant met het oliebedrijf blijft samenwerken, beschouwen we Lego als een legitieme hefboom om Shell te doen bewegen, en zullen we niet aarzelen om daar gebruik van te maken.

Lego stelt: “De contracten voor co-promotie, zoals er één met Shell werd afgesloten, is een van de vele manieren om het Legospeelgoed toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen.”

Ons antwoord: Even serieus nu. Hoe geniaal en creatief Legoblokjes ook zijn, het is maar speelgoed. Het zijn geen medicijnen, voedsel, malariavaccins of andere levensreddende middelen.

Bovendien gooit Lego zijn goede reputatie te grabbel als het een commerciële deal sluiten met een moreel dubieus bedrijf om zijn blokjes “toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen”. Door het Shell-logo op zijn speelgoedverpakking te zetten, helpt Lego het oliebedrijf om de aandacht weg te leiden van zijn Arctische operaties, waarmee Shell een unieke biodiversiteit bedreigt.

We hoeven niet lijdzaam toe te kijken. Het is tijd dat Lego voor de bescherming van de Noordpool en voor de toekomst van de kinderen kiest, en Shell dumpt.

Als Lego zich niet wil verroeren, zullen we onze 700.000 stemmen laten horen…

De “Legolution” is al bezig. Overal in de wereld zijn vrijwilligers van Greenpeace in de weer om om het publiek te sensibiliseren. Ook onze activisten zijn bedrijvig. Gisteren hebben vijftig ambassadeurs, tussen de 5 en 10 jaar oud, zich verzameld voor de Londense zetel van Lego, om ook hun steentje bij te dragen aan de campagne. Zij zijn natuurlijk betrokken partij. De kinderen en hun families kwamen opdraven omdat ze bezorgd zijn om het milieu en de toekomst van onze planeet.

Lego is hun favoriete speelgoed en ze zijn niet onverschillig tegenover het gebruik van het Shell-logo. Hun ouders hadden hun eerst de campagne uitgelegd, en vroegen de kinderen vervolgens of ze wilden deelnemen. “Zal lego dit logo dan niet langer gebruiken?”, vroegen ze. “Dat weten we niet, maar we moeten Lego minstens laten weten hoe we hierover denken.”


De boodschap zo direct mogelijk aan Lego afleveren, dat hebben Greenpeace-actievoerders in de VS ook gedaan. In het bijzijn van menselijke Legofiguren stonden ze voor de Legowinkel in New York.Net als Greenpeace Canada, dat nieuw Legospeelgoed ging voorstellen: olieramp in de Noordpool! Kijk goed naar de reacties van de voorbijgangers in deze video: blijkbaar is het imago van Shell geen al te beste zaak voor Lego...

 

 

Geef ook een sterk signaal

Reeds 700.000 handtekeningen op vier weken tijd. Dat is een aardige mobilisatie. Maar om ervoor te zorgen dat Lego ons niet langer kan negeren, stellen we enkele hulpmiddelen voor om je stem te versterken…

1. Doe mee met de Legolution! Wil je zelf een Legolution, of vreedzame actie met kleine Legofiguurtjes, beginnen? Download hier enkele tools om je te helpen. Deel de foto’s van je actie op http://create.legoblockshell.org en stem op de beste inzendingen!

2. Help ons vrijdag 1 augustus op Twitter onze boodschap verspreiden als een olievlek
Neem deel aan de #tweetspill via https://spreadshout.com/SaveTheArctic/. Het principe is eenvoudig: in enkele uren tijd bezorgen we onze verzameling boodschappen via Twitter aan Lego en aan Shell.