Liveblog: Shell uit de Noordpool houden (update)

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 juli, 2012
Binnen enkele weken zal Shell beginnen boren in het Noordpoolgebied. Een olieramp in deze kwetsbare regio zou een ramp betekenen. De risico’s van olieontginning aan de Noordpool zijn enorm: temperaturen onder het vriespunt, extreme weersomstandigheden en een onherbergzame ligging maken het dichten van een lek of het opkuisen van olie zeer moeilijk.

noordpool-shell

Liveblog: Shell uit de Noordpool houden

We moeten oliemaatschappijen een halt toeroepen en van het onbewoonde deel van het noordpoolgebied een reservaat maken. Al meer dan 800.000 mensen hebben zich hiervoor geëngageerd op http://savethearctic.org/

De Noordpool is vandaag een erg begeerd niemandsland. Arctische landen willen er beslag op leggen, oliemaatschappijen staan te popelen om het te ontginnen en industriële vissersvloten wagen zich steeds noordelijker. Niemand denkt eraan om het noordpoolgebied te beschermen. We geven deze ongerepte regio een stem.

Volg live het werk van onze actievoerders over de hele wereld.
En zeg samen met hen, houd Shell tegen! #TellShell

Op elk punt op de kaart werd er actie gevoerd.LIVE

20 juli 2012 
Ook jij kan in navolging van onze actievoerders over de hele wereld Shell het vuur aan de schenen leggen. Meer bepaald op de Facebookpagina van Shell.  

Hoe doe je dat?
Ga naar de Facebookpagina van Shell en publiceer een reactie met enkele brandend actuele vragen. Vorige week raakte een van Shells boorschepen op drift en strandde voor de kust van Alaska. Op 17 juli verklaarde een vertegenwoordiger van Shell in Mexico doodleuk dat het “gemakkelijker is om naar de maan te gaan dan in de Noordpool te boren”.

Hierbij de reactie die je kan publiceren op de Facebookpagina van de oliereus:

Hallo, we hadden graag een antwoord gehad op volgende vragen:
1. Vindt u het echt normaal dat een boorschip op drift slaat in een veilige haven? Wat zal dat geven in de extreme weersomstandigheden van het noordpoolgebied?
2. U zegt dat het “gemakkelijker is om naar de maan te gaan dan boren in het noordpoolgebied”. Wist u dat uw schip werd gebouwd rond de periode dat Neil Armstrong aan zijn astronautenopleiding begon?

Heb je geen Facebookaccount? Geen probleem ...
Zeer binnenkort leggen we je uit hoe je op andere manieren in actie kan komen!

19 juli 2012
En nog meer actie! Deze ochtend vroeg bezette Greenpeace Frankrijk de hoofdzetel van Shell in hun land.
Hun boodschap: “Handen af van de Noordpool”.
Lees meer op de site van Greenpeace Frankrijk

Om 13uur waren er al 20 van de 23 actievoerders gearresteerd, maar was de actie nog niet beëindigd.

18 juli 2012
De moeilijke week voor Shell blijft duren…
Vanochtend kregen ze Zweedse en Zwitserse actievoerders over zich heen, een boorschip van Shell raakte op drift en strandde voor de kust van Alaska, en een parodiërend filmpje nam de methodes van Shell om een olieramp in het noordpoolgebied te verhinderen op de korrel.

17 juli 2012
Deze ochtend om 7 uur zijn een vijftiental activisten van Greenpeace Nordic begonnen met het versieren van een Shellstation, in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Afdrukken van berenpoten, een aangepast logo... De politie kwam ter plaats poolshoogte nemen, maar besloot opnieuw te vertrekken.

Binnen enkele weken zal Shell beginnen boren in het Noordpoolgebied.

En deze namiddag gingen de poppen aan het dansen in Argentinië. IJsberen bezochten een tankstation in Buenos Aires. 

16 juli 2012
Greenpeace UK trok al de registers open. Activisten sloten eigenhanding tientallen tankstations van Shell over heel Groot-Brittannië. 

14 juli 2012
De beweging ‪#TellShell komt op gang. Deze ochtend hadden actievoerders in Duitsland hun boodschap bij de mensen aan de pomp afgeleverd, namelijk aan tankstations van Shell.13 juli 2012
Vannochtend heeft Greenpeace #Shell overgenomen. Letterlijk. Directeur van Greenpeace Nederland, Sylvia Borren, nam haar intrek in de directiekamer van Shell. Meer dan zeventig actievoerders blokkeerden de toegang tot het hoofdkantoor in Den Haag. #SaveTheArctic

Lees meer

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.