Nieuwe Rainbow Warrior gedoopt

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 14 oktober, 2011
De Rainbow Warrior III, ons nieuwe, superduurzame zeilschip, wordt vandaag gedoopt op de werf in het Duitse Berne-Motzen. De bijna zestig meter lange tweemaster is het eerste schip dat Greenpeace zelf heeft laten bouwen. De nieuwe Warrior wordt ons nieuwe vlaggenschip en een symbool voor hoop op een groene en vreedzame toekomst.

Tijdens de doopceremonie herhaalt de Canadese Indiaanse Melina Laboucan-Massimo de eeuwenoude profetie, die indianen begin jaren zeventig aan de eerste Greenpeace-expeditie meegaven. “Er zal een tijd komen dat de aarde ziek wordt. Dan zal er een stam ontstaan uit alle culturen van de wereld, die in daden gelooft en niet in woorden. Zij zullen de aarde helen... zij zullen bekend worden als de Rainbow Warriors.”

Groene en vreedzame toekomst

Bij de traditionele doop met champagne zijn ook bemanningsleden van de eerdere Rainbow Warrior-schepen en Kumi Naidoo, internationaal directeur van Greenpeace. “De nieuwe Rainbow Warrior is het perfecte schip om de ecologische, democratische en financiële ramp die door de wereld raast het hoofd te bieden”, aldus Kumi Naidoo. “Net als haar voorgangers zal de Rainbow Warrior het mogelijk maken om getuigenis af te leggen van ecologische vernietiging en er actie tegen te voeren. Dit schip, gebouwd om vijftig jaar mee te gaan, is een belofte aan onze donateurs dat we onze strijd voor een groene en vreedzame toekomst voortzetten.”

Superduurzaam

Het is het allereerste zeilschip ter wereld dat door zijn A-frame masten ook een helikopter op het achterdek kan laten landen. De nieuwe Rainbow Warrior zet de standaard voor duurzame scheepsbouw: het actieschip kan het merendeel van de tijd op zijn zeilen varen. Verschillende ontwerpers werkten mee aan energiebesparende oplossingen voor de vorm van de boeg en een superzuinige elektromotor.

Roemruchte voorgangers

Sinds de eerste Greenpeace-expeditie tegen nucleaire tests in de Stille Oceaan veertig jaar geleden, heeft Greenpeace de zeeën bevaren, meestal in oude, omgebouwde schepen. Dankzij deze schepen konden actievoerders zich decennialang tussen harpoen en walvis plaatsen, het dumpen van giftig en radioactief afval belemmeren en transporten met illegaal gekapt hout blokkeren. Veel milieucampagnes zijn gewonnen met inzet van de Rainbow Warrior en de andere Greenpeaceschepen. De eerste Rainbow Warrior werd in 1985 tot zinken gebracht. De Rainbow Warrior II werd onlangs overgedragen aan een hulporganisatie in Bangladesh.

Vanaf vandaag is de Rainbow Warrior III ons nieuwe uithangbord, ons instrument voor onderzoek en interventie en het symbool voor hoop voor een andere wereld.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.