Shell én Gazprom leggen booroperaties stil

1 reactie
Nieuwsartikel - 21 september, 2012
Na Shell schort ook Gazprom zijn Arctische boorplannen op omwille van veiligheidsproblemen. Door de extreme weersomstandigheden op de Noordpool lopen de kosten enorm hoog op.

Alweer geweldig nieuws. Gazprom was van plan om vanaf eind dit jaar naar olie te boren in de Pechorazee, maar heeft zijn plannen op en onder het Prirazlomnoye-boorplatform uitgesteld tot eind 2013. De investeringen worden in de media op 4 à 5 miljard dollar geschat.

Publieke druk

Door de wereldwijde acties van Greenpeace is er grote publieke druk geweest op de Amerikaanse overheid om niet klakkeloos een boorvergunning af te geven aan Shell. De Amerikanen hebben extra goed op de naleving van deze vergunning gelet, waardoor voor Shell de vertraging nu te groot is geworden om dit jaar nog te kunnen gaan boren.

Ondertussen raakte wel bekend dat Shell beperkt mag proefboren naar olie en gas in de Beaufortzee ten noorden van Alaska. “Maar die proefboringen zijn enkel een poging om het gezicht te redden”, zegt Joeri Thijs, climate campaigner bij Greenpeace. “Shell wil aan zijn financierders tonen dat het toch iets heeft verwezenlijkt. De realiteit is dat het hele Noordpool-programma opnieuw een zware klap kreeg, want in 2012 volgde de ene blunder de andere mislukte test op.

Extreme omstandigheden

Dat Shell en Gazprom moeten stoppen met boren bewijst dat de oliemaatschappijen de zware omstandigheden nabij de Noordpool zwaar onderschat hebben. Het is onmogelijk om je goed voor te bereiden op een olieramp in dit afgelegen, ijskoude natuurgebied. De omstandigheden zijn daar zo extreem, dat gelekte olie nooit zou kunnen opgeruimd worden

Wereldreservaat

Als grootste bedrijf ter wereld heeft Shell een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in voldoende duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Toch zal het bedrijf volgend jaar vast en zeker opnieuw naar olie willen boren.

Daarom ijvert Greenpeace voor de oprichting van een wereldreservaat in het deel van de Noordelijke IJszee dat momenteel als internationale wateren te boek staat. Hier moet elke vorm van industriële ontginning verboden zijn.

Meer weten? www.savethearctic.org

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Groene herder zegt:

Groot gelijk angel14mai. Ni opgeven hé greenpeace activisten. Wij rekenen op jullie en steunen jullie voor de volle 100%.

Geplaatst 23 september, 2012 om 13:18 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.