Nucleaire experts oneens over scheurtjes

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 16 augustus, 2012
Donderdag zaten nucleaire toezichthouders uit verschillende landen bijeen in Brussel. Aanleiding zijn de scheurtjes in het reactorvat van Doel 3, een probleem dat zich mogelijk ook in andere kerncentrales kan manifesteren. Maar uit hun verklaringen na afloop van de vergadering, bleek weinig eensgezindheid en duidelijkheid.

“Het is verontrustend dat toezichthouders uit verschillende landen die nucleaire risico’s anders inschatten, en dat ze het niet eens lijken over de maatregelen die nodig zijn”, verklaart  verklaart Rianne Teule, nucleaire expert van Greenpeace International.

“De internationale standaarden voor het onderzoek naar nucleaire risico’s volstaan blijkbaar niet. Hoe kunnen we de nucleaire sector vertrouwen wanneer het over zulke potentieel zeer ernstige problemen gaat?”, vraagt ze zich af.
 

Lijst van reactoren

Sinds de ontdekking van mogelijke scheurtjes in het reactorvat van Doel 3, hebben toezichthouders in verschillende landen verschillende verklaringen gedaan over de aanwezigheid van barstjes in andere reactorvaten en de mogelijke gevaren hiervan.

De Belgische toezichthouders van de FANC staan weigerachtig tegenover het herstarten van Doel 3 als de barstjes worden bevestigd. Hun Franse collega’s van de ASN zeggen dat ze van barstjes in tal van Franse reactoren op de hoogte zijn, maar dat ze die geen reden vinden om de reactors stil te leggen, hoewel bepaalde barsten zich in kritieke delen van de reactors bevinden.

Greenpeace vraagt dat er onmiddellijk een volledige lijst wordt vrijgegeven van nog werkende reactors met reactorvaten die door het betrokken Nederlandse bedrijf RDM werden vervaardigd. Om de veiligheid te garanderen, moeten deze reactoren onmiddellijk worden stilgelegd voor een grondige en onafhankelijke controle van het vat.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.