Ook DEME werkt mee aan de vernieling van de Noordpool

1 reactie
Nieuwsartikel - 13 juni, 2014
Na de Jan De Nul Group in 2012 en 2013 zal nu ook het Belgische bedrijf DEME deze zomer baggerwerken uitvoeren in het Russische deel van de Noordelijke IJszee. Die werken moeten de aanleg mogelijk maken van de haven van Sabetta, een project dat van cruciaal belang is voor Rusland, dat aan de Noordpool olie en gas wil ontginnen en uitvoeren. DEME moet dit project absoluut laten varen, want het kan rampzalige gevolgen hebben voor het milieu.

Iets meer dan een jaar geleden stelden wij dat ons land de bescherming van de Noordpool niet ernstig nam. De Delcredere, de Belgische openbare exportkredietverzekeraar, had toen immers een garantie verstrekt om de baggeractiviteiten van de Jan De Nul Group aan de Noordpool te ondersteunen. Op die manier verleende de Belgische overheid steun aan de aanleg van de haven van Sabetta, een cruciaal project voor de Russische plannen voor olie- en gasontginning in het poolgebied. Onbegrijpelijk. En vooral, een gevaarlijk precedent.

Strenge milieunormen?

En nu? Heeft ons land de voorbije twaalf maand het geweer van schouder veranderd? Niet echt. Belgische ondernemingen zetten nog altijd hun schouders onder deze waanzinnige wedloop om fossiele brandstoffen aan de Noordpool en dragen zo bij aan de verwezenlijking van een project dat aanzienlijke gevolgen zal hebben voor het milieu.

Maar de ‘spelers’ zijn intussen wel veranderd. In de maand mei heeft DEME, een dochterbedrijf van Ackermans & van Haaren, immers de fakkel overgenomen van de Jan De Nul Group. DEME is dus van plan om vanaf deze zomer de werken voort te zetten. Dat is zorgwekkend, want het bedrijf stelt dat het bij elk van zijn activiteiten voldoet aan strenge milieunormen. Het valt nochtans niet te ontkennen dat DEME door zijn gunstige houding tegenover de realisatie van zo’n gevaarlijk project dreigt bij te dragen aan de vernieling van een heel kwetsbaar gebied met een unieke fauna. Aan de hand van onze interactieve kaart  kun je kennismaken met de diersoorten die in de regio van Sabetta leven. Je vindt in onze briefing meer informatie over dit onderwerp.

Er mag geen publieke verzekering worden toegekend

Om zijn activiteiten te dekken, is DEME van plan om, net als de Jan De Nul Group in 2013, aan te kloppen bij de Belgische openbare exportkredietverzekeraar Delcredere. Het spreekt nochtans vanzelf dat hieraan geen enkele verzekering mag worden toegekend en zeker niet met de steun van de belastingbetaler! De Russische oliemaatschappijen hebben een rampzalige milieureputatie en DEME heeft maar heel weinig tijd om zich voor te bereiden om te werken in uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. De Delcredere heeft niet het recht om dezelfde fout te maken als een jaar geleden.

Het is meer dan ooit nodig om een eind te maken aan de dolle wedloop op fossiele brandstoffen. We moeten onze krachten bundelen om de Noordpool te beschermen en om de overstap naar duurzame energie aan te moedigen. Die energie zal ons de mogelijkheid bieden om doeltreffend te strijden tegen de klimaatverandering in plaats van die te versterken. We moeten kiezen voor hernieuwbare en milieuvriendelijke energie, die niet leidt tot de vernietiging van de laatste grote natuurgebieden van onze planeet.

Zeg ‘neen’ tegen het Sabetta-project

DEME en het moederbedrijf Ackermans & van Haaren hebben hier een unieke kans om een sterk signaal te geven aan de hele sector. Het bedrijf moet bewijzen dat zijn duurzaamheidscharter geen bedrieglijke schijn is en moet uit het Sabetta-project stappen. Het is een armzalig excuus om te beweren dat er wel een ander bedrijf zal zijn – dat minder strenge milieucriteria hanteert – om in de plaats van DEME het werk op te knappen als het Belgisch bedrijf verstek laat gaan. Dat is een beetje als een huurmoordenaar die zichzelf goedpraat door te zeggen dat een collega het nog wreder zou aanpakken. Laat ons die waanzin stoppen!

Zeg ook neen tegen het Sabetta-project en stuur een e-mail aan Alain Bernard (CEO van DEME) en aan Luc Bertrand (CEO van het moederbedrijf van DEME, Ackermans & van Haaren).

Bedankt voor je hulp en…  blijf ons volgen, want wij hebben jullie voortdurend nodig om deze strijd voort te zetten!

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Annemie zegt:

Ik heb al gemaild naar DEME.
Het Sabetta project is inderdaad een heel slecht project.Er moet gewoonweg geen haven komen . Zo vernietigd de m...

Geplaatst 15 juni, 2014 om 12:03 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.