Red de Noordpool van Shell en Gazprom

Nieuwsartikel - 2 juli, 2013
De zomer komt eraan... en de oliemaatschappijen staan harder dan ooit te trappelen om de Noordpool te ontginnen. Trek samen met ons een lijn in het ijs en word Arctic Defender!

In het voorbije jaar konden we zien hoe roekeloos olieboringen in het noordpoolgebied zijn. Shell, een van ’s werelds grootste en machtigste bedrijven, had het voortouw genomen in de rush op de Noordpool. Maar door een reeks tegenslagen en geklungel zag de oliemaatschappij zich genoodzaakt om haar boorplannen in Alaska te bevriezen.

Maar Shell geeft niet op, integendeel. Ze hebben nu een akkoord gesloten met oliereus Gazprom en de Russische president Poetin, die hen langs een achterpoortje toegang geeft tot het Russische noordpoolgebied. Daar heerst corruptie en mogen oliemaatschappijen nog in grote mate hun gang gaan.

Het Russische noordpoolgebied wordt dus het nieuwe slagveld waar we de strijd voor de bescherming van de Noordpool zullen winnen of verliezen. Een groot olielek – van het kaliber van BP’s Deepwater Horizon in de Golf van Mexico – wordt bijna onvermijdelijk in het Hoge Noorden als oliereuzen er mogen boren. Het is alleszins een constante dreiging voor de inheemse gemeenschappen en de unieke natuur.

Wil je meer weten over Shells nieuwe vrienden? Bekijk het filmpje.

Ironisch genoeg is het smelten van het poolijs als gevolg van de klimaatverandering de enige reden dat Shell en Gazprom zich zo noordelijk kunnen wagen. Ze zijn uit op de fossiele brandstoffen die, na verbranding, het smelten van het ijs hebben veroorzaakt. Het is deze vicieuze cirkel die we nu ten alle koste willen doorbreken.

De eerste stap is een beweging vormen die groot genoeg is om enkele van de machtigste bedrijven op aarde uit te dagen.

In amper 12 maanden is het aantal Arctic Defenders (of voorvechters van de Noordpool) uitgegroeid tot meer dan 3 miljoen mensen. We beginnen ook weerklank te vinden bij de beleidsmakers van deze wereld. Deze campagne heeft ook al iets concreet opgeleverd: de enige reden dat Shell zijn activiteiten in Alaska ‘on hold’ heeft gezet, was omdat ze wisten dat veilig naar olie boren in het noordpoolgebied onmogelijk is en omdat ze zich geen nieuwe fout konden permitteren, met alle ogen in de wereld op hen gericht.

We kunnen deze strijd winnen, maar daarvoor moeten miljoenen mensen zich aansluiten en samen met ons een lijn in het ijs trekken en Shell en zijn vrienden duidelijk te maken: ‘tot hier, en niet verder!’.

Word ook Arctic Defender op www.savethearctic.org.