Shell ontdook belastingen op de Noordpool

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 4 juni, 2013
Herinnert u zich de Kulluk nog? Het is het boorplatform van Shell dat begin dit jaar op drift raakte in het noordpoolgebied. Shell gaf onlangs toe dat de Kulluk uit de haven werd weggesleept om "enkele miljoenen" aan taksen te vermijden.

Het nieuws kwam als klap op de vuurpijl na een hele reeks mislukkingen, incidenten en geweigerde vergunningen voor Shell in Alaska. Twee maanden na die reeks mislukkingen kondigde Shell aan om zijn boorambities voor Alaska voorlopig in de koelkast te stoppen.

Het incident met de Kulluk liep gelukkig zonder al te veel milieuschade af. De imagoschade voor Shell was des te groter. In de weken na het incident werd in de media beweerd dat de oliegigant het Kulluk-platform uit de haven van Dutch Harbor richting Seattle wilde laten slepen om belastingen te vermijden. En dat ondanks de waarschuwingen voor zwaar stormweer in de Golf van Alaska. Maar Shell ontkende de aantijgingen.

Tot president Obama besloot om het Alaska-programma van Shell eens deftig onder de loep te nemen. In het kader van dat onderzoek werd Shell's operational manager in Alaska op de rooster gelegd tijdens een hoorzitting. En toen kwam de aap uit de mouw: hij moest toegeven dat de Kulluk inderdaad uit de veilige haven was weggesleept om de kost van "enkele miljoenen" aan taksen te vermijden. In Alaska schrijft de wet een jaarlijkste 2%-taks voor op de waarde van eigendommen die worden gebruikt voor olie- en gasverkenning en -productie. Shell had deze taks dus vanaf 1 januari moeten betalen voor de Kulluk.

De BP-olieramp in de Golf van Mexico heeft Shell niet van koers doen wijzigen. De oliegigant blijft slordig omgaan met veiligheidsaspecten. En hoe hoog ze ook van de toren mogen blazen over hun aandacht voor de milieu-aspecten, aan het einde van de dag is het de winst die telt. En daar moet keer op keer alles voor wijken. Dit verhaal bevestigt dus eens te meer onze conclusie over de Noordpool-ambities van oliebedrijven zoals Shell: they cannot be trusted.

Joeri Thijs, verantwoordelijke Noordpoolcampagne Greenpeace België

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.