Volkswagen gaat minder vervuilen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 5 maart, 2013
De nieuwe auto’s van Volkswagen zullen vanaf 2020 minder CO2 uitstoten. Dat kondigde de autobouwer vandaag aan op het autosalon in Génève. Verzaakt VW langzaam de 'dark side'?


Vanaf 2020 zullen de auto’s van Volkswagen nog 95 gram CO2 per kilometer uitstoten, tegenover 137 gram CO2 per kilometer nu. Dat wil zeggen dat auto’s die dan van de band rollen nog maar 4 liter per 100 km zullen verbruiken, tegenover de huidige 6 liter. Deze wijze beslissing zal een besparing van 4,5 miljoen ton CO2 of 1,8 miljard liter benzine opleveren.

Volkswagen heeft een belangrijke stap gezet. Het is nu aan onze Europese parlementsleden. Vraag onze Europese parlementsleden om ambitieuze CO2 doelstellingen voor 2020 en 2025 vast te leggen in Europese wetgeving!

Moins de 10% de CO210% minder CO2

Na lang dwarsliggen erkent Volkswagen eindelijk de Europese eisen en geeft ze toe dat die wel degelijk technisch haalbaar zijn. Als alle autobouwers dit voorbeeld zouden volgen,  zou de CO2-uitstoot van personenauto’s met tien procent dalen. En die daling is broodnodig, aangezien de transportsector als één van de weinige sectoren hun CO2-uitstoot blijft zien stijgen.

Greenpeace is verheugd dat de campagne www.vwdarkside.com haar vruchten afwerpt. We hopen dat het engagement van deze Europese marktleider écht is en dat ze niet alsnog zullen gaan lobbyen voor achterpoortjes in de Europese regelgeving. Een voorbeeld van zo’n achterpoortje? De superkredieten, waardoor autobouwers via de verkoop van elektrische voertuigen hun CO2-doelstellingen kunnen verzwakken.  


Doelstelling: 80 gram CO2/km

Greenpeace blijft ondertussen vasthouden aan de doelstelling van 80 gram CO2 per kilometer vanaf 2020, aangezien die limiet technisch perfect haalbaar is. Volkswagen heeft nu het pad geëffend voor de andere autobouwers, maar kan nog beter. Het brandstofverbruik van wagens verlagen is immers niet enkel goed voor het klimaat maar ook voor de portefeuille van de consument. VW verzaakt langzaam aan haar duistere kant...

 

 

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.