YouTube verwijdert onze Grand Prix-actievideo

Nieuwsartikel - 27 augustus, 2013
De actievideo die we maakten tijdens de podiumceremonie van de Grand Prix in Spa-Francorchamps werd vandaag van Youtube gehaald.

The video is no longer available due to a copyright claim by Formula One Management”. Vandaag werd de actievideo die we maakten tijdens de podiumceremonie op de Grand Prix in Spa-Francorchamps van YouTube gehaald. We veronderstellen dat Shell, de hoofdsponsor van dit evenement, daar heel blij mee is. Misschien is het zelfs Shells beslissing en niet die van Formula One Management?

Het zou niet de eerste keer zijn dat een multinational beelden van Greenpeace wil doen verdwijnen door te beweren dat alles waarin hun naam gebruikt wordt eigenlijk van hen is.

Nestlé deed het hen alleszins voor toen we een video verspreidden over Kit Kat, waarin we de multinational beschuldigden van medeplichtigheid aan de vernietiging van het regenwoud in Indonesië, de thuisbasis van de orang-oetan. Nadat de video offline was gehaald, kreeg het merk er zwaar van langs op sociale media wereldwijd. Het werd zelfs een schoolvoorbeeld van hoe niet te reageren op online kritiek. Shell heeft die case study blijkbaar nog niet gelezen.

De video over onze actie in Francorchamps werd maandag online gezet en had dinsdag, toen hij offline werd gehaald, meer dan 200.000 views gehaald. Als je je afvraagt waarom, bekijk hem dan hier via een nieuwe link op Vimeo:

The video Shell doesn't want you to see from Greenpeace on Vimeo.

Hopelijk beseft Shell tijdig dat het recht op vrije meningsuiting altijd triomfeert. Greenpeace zal dat recht altijd blijven verdedigen, ook online.

En wat kan jij doen om je verontwaardiging tegenover Shell te tonen? Word Arctic Defender en kom ook op voor de Noordpool. Want in tegenstelling tot vrije meningsuiting is oliewinning op de Noordpool écht gevaarlijk.