Herdenking van de aanslag op de Rainbow Warrior

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 9 juli, 2010
"Eén van de basisprincipes van Greenpeace, één van de dingen die ons sterk en tevens uniek maakt, is het feit dat onze activiteiten geweldloos zijn. Fernando had niet moeten sterven, hij vormde voor niemand een bedreiding. We zullen hem nooit vergeten. Ik hoop dat de volgende generatie actievoerders aan boord van de toekomstige nieuwe Rainbow Warrior even vastbesloten, uniek en geïnspireerd zal zijn als hij dat destijds was", verklaarde de voormalige kapitein Pete Willcox tijdens het neerleggen van een bloemenkrans ter nagedachtenis van Fernando Perreira, de Greenpeace fotograaf die om het leven kwam toen de Franse geheime diensten 25 jaar geleden de Rainbow Warrior tot ontploffing brachten.

De Rainbow Warrior werd door de Franse geheime dienst tot zinken gebracht op 10 juli 1985.

Peter Wilcox was kapitein van de Rainbow Warrior toen de Franse geheime dienst het schip deed zinken. De Rainbow Warrior was toen onderweg naar Mururoa, waar de Fransen kernproeven uitvoerden. Wilcox vaart nog steeds voor Greenpeace. Hij was er ook bij in Polen om de constructie van de Rainbow Warrior III te vieren.

Een explosie hoorbaar vanuit de haven

De eerste bomexplosie vond plaats om 23u38, en door de luchtverplaatsing werden verschillende zetels omgegooid. Davy Edwards, de hoofdingenieur, haastte zich naar de machinekamer van het schip en trof er een gat aan in de romp van het schip, ter grootte van een wagen, langs waar het water naar binnen stroomde. Even later ging een tweede bom af.

You can't sink a rainbow

Ten tijde van de aanslag op de eerste Rainbow Warrior was er nog maar amper sprake van klimaatsverandering. Nu wordt deze problematiek duidelijk onderkend en honderduizenden burgers zijn reeds het slachtoffer en sterven ten gevolge van de impact van de klimaatsverandering.

De nieuwe Rainbow Warrior zal een cruciale rol spelen in de actieve campagne van Greenpeace om te proberen de catastrofale gevolgen van de klimaatsverandering af te wenden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.