Een toekomst voor de Noordpool zónder Shell

Nieuwsartikel - 4 oktober, 2012
Een internationaal symposium over de toekomst van de Noordpool in hartje Brussel, waar Shell mag komen spreken en Greenpeace of een andere milieuorganisatie niet? Dat vonden we niet correct. En dus gingen onze actievoerders ter plaatse.

Vanochtend deelden ze flyers uit aan de ingangen van het Jacques Delors-gebouw in de Belliardstraat, waar de International Polar Foundation een Noordpoolconferentie organiseert voor stakeholders zoals beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers van de inheemse gemeenschappen.

Een internationaal symposium over de toekomst van de Noordpool in hartje Brussel, waar Shell mag komen spreken en Greenpeace of een andere milieuorganisatie niet?

Ook Shell is hier welkom. Deze namiddag spreekt Robert J. Blaauw, het hoofd van Shells Noordpoolprogramma in Alaska, de conferentie toe. Zijn boodschap zal ongetwijfeld luiden dat Shell veilig naar olie kan boren in deze deze prachtige maar bar koude en moeilijk toegankelijke regio. Nochtans heeft de oliemaatschappij na een hele reeks tegenslagen beslist om het dit jaar in Alaska voor bekeken te houden.

Voor alle deelnemers die het conferentiegebouw vanochtend betraden hebben we nog eens enkele feiten op een rijtje gezet:

  • Er is een kans van 20 procent op een groot olielek gedurende de volledige ontginning van een concessieblok in de Noordelijke IJszee nabij Alaska (bron: U.S Minerals Management Service)
  • Er bestaat geen geschikte methode om olie op te kuisen tussen zee-ijs, en de normale recuperatietechnieken zijn sterk beperkt door de extreme weersomstandigheden in het noordpoolgebied. (bron: recent rapport van de US Geological Survey)
  • Als een lek niet in hetzelfde boorseizoen kan worden gedicht, zou de olie twee jaar lang ongecontroleerd wegstromen en zich ophopen onder dik drijfijs. 
  • De milieu-impact van een olieramp in de Noordpool zou vele malen groter zijn dan in warme gebieden zoals de Golf van Mexico. De gevolgen van de ramp met de Exxon Valdez in Alaska laten zich 20 jaar later nog voelen.

 
Willen we een olieramp in het noordpoolgebied riskeren, voor een voorraad die maar drie jaar het wereldwijde olieverbruik kan invullen?

Onderwerpen