Europese vloten plunderen West-Afrikaanse wateren

Interview met Afrikaanse visser

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 14 april, 2011
Issa Moustapha Diop is een traditionele visser in Mauritanië. Hij was in Brussel op uitnodiging van Greenpeace, als onderdeel van een Europese toer om het belang van duurzame visvangst te onderstrepen. “Afrika voedt Europa, maar wijzelf hebben straks niets meer te eten.”

Traditionele visser Issa Moustapha Diop uit Mauritanië.

Hoe lang ben je al visser?
“Ik ben er in 1967 mee begonnen, meer bepaald in Senegal. Dat land leeft echt van de visvangst, in tegenstelling tot Mauritanië. Op één dag vingen we meer dan nodig, want de zee zat vol vis. In 1974 keerde ik terug naar Mauritanië omdat zich hier ook een vistraditie begon te ontwikkelen.”

Valt er nog steeds zoveel te vangen?
“Zeker niet voor de kust van Senegal. Sterker nog, veel Senegalese vissers komen vandaag bij ons werken. In Mauritanië zag ik de visbestanden afnemen sinds de jaren negentig. De situatie is nog niet rampzalig, maar het wordt steeds moeilijker. Vroeger visten we enkel overdag, maar nu moeten we soms 's nachts uitvaren en ons verder van de kust begeven om onze netten te vullen. Die trend is vooral te wijten aan de grote Europese en Aziatische vissersvloten die de kusten voor West-Afrika leegvissen.”

Betekenen die grote vissersvloten concurrentie voor jullie?
“Ja. We vissen met behulp van prauwen. We hebben er ongeveer negentig voor het ganse land, met een gemiddelde lengte van 20 meter. We gebruiken zegennetten waarin we voornamelijk sardines vangen, maar ook inktvis en horsmakreel. Onze techniek is selectief, wat betekent dat we weinig vissen bovenhalen die niet verhandelbaar zijn. Onze manier verschilt dus grondig van de grote Europese vloten, die zonder veel onderscheid vissen. Ze vriezen een deel van hun vangst onmiddellijk in aan boord om die naar Europa te kunnen verschepen. Ik heb er op zich niets op tegen dat Europese boten in West-Afrika vissen, maar de rijkdom van de zee moet ook aan ons land en aan onze vissers ten goede komen. Daarom is het nodig dat de omvang van de Europese vloot verkleint en dat ze duurzame vismethoden gebruiken. Bij ons is 80 procent van de bevolking voor hun overleven aangewezen op vis, vooral dan sardines. De visvangst is ook een grote bron van werkgelegenheid en inkomsten. Dat moet zo blijven!”

Gaat het beroep over van vader op zoon?

“Mijn oudste zonen zijn vissers, ja. Maar ik spaar zodat de jongsten naar school kunnen en een andere stiel leren. Ik vrees dat het op termijn te moeilijk wordt. De traditie blijft voortleven, maar slechts gedeeltelijk.”

Bron: focus-wtv.tv

Meer weten?

Drie Afrikaanse vissers brengen deze week op uitnodiging van Greenpeace een bezoek aan België. Ze getuigen over hoe Europese vissersboten de wateren voor West-Afrika plunderen. Vorige donderdag ontmoetten ze een aantal Vlaams parlementsleden om te praten over hun afnemende vangsten. Ook moeten de vissers, afkomstig uit Mauritanië, Senegal en Kaapverdië, met gevaar voor eigen leven steeds verder de zee op om genoeg vis binnen te halen.

De EU sluit met landen in Afrika visserijovereenkomsten die het voor Europese vissers mogelijk maken om voor voor de kust van West-Afrika hun slag te slaan. Vanuit onder andere Nederland, Spanje, Frankrijk en Italië vertrekken jaarlijks reusachtige industriële schepen, de grootste van Europa, om aan de kusten van West-Afrika te vissen op onder andere makreel en sardine.

“Europa's grootste en schadelijkste schepen vissen voor een habbekrats in de armste landen ter wereld, gefinancierd met ons belastinggeld. Kleine Afrikaanse vissers, die nog met kano’s de zee opgaan, zijn hiervan de dupe. Zij zien hun vangsten en hun voedselzekerheid afnemen, maar krijgen niets terug van het geld dat Europa aan hun overheden betaalt”, vertelt Jonas Hulsens, campaigner bij Greenpeace België.

Op dit moment wordt gewerkt aan de hervorming van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid. Greenpeace pleit voor een drastische reductie van de vloot, beter beheer en duurzame vangstmethodes, zowel in eigen wateren als daarbuiten.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.