Schokkende beelden van BP-olieramp

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 11 mei, 2012
Het Witte Huis en oliemaatschappij BP hebben de waarheid achtergehouden over de ramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Dat blijkt uit foto's die onze collega's van Greenpeace USA eerder deze week publiceerden.

Bijna twee jaar nadat Greenpeace een officieel verzoek indiende voor de inzage van beelden en informatie over de olieramp, ontvingen we eindelijk de eerste bestanden. De foto's zijn choquerend en doen de vraag rijzen: welke informatie over deze ramp houden het Witte Huis en de oliesector nog achter voor de bevolking?

Greenpeace - oliemaatschappij BP  - olieramp - Golf van Mexico

Op deze foto zie je een Kemps schildpad, een bedreigde diersoort.

“De beelden van volledig besmeurde, dode zeeschildpadden stroken niet met wat Amerikaanse regeringsmedewerkers officieel verklaarden”, zegt John Hocevar, marinebioloog bij Greenpeace. “Terwijl het Witte Huis de media-aandacht richtte naar mooie verhaaltjes over geredde dieren die opnieuw in de natuur werden vrijgelaten, staken ze de foto's van vuilniszakken vol dode zeeschildpadden in de onderste schuif.”

Het zijn gruwelijke herinneringen aan de schade die roekeloze oliebedrijven aanrichten. Op vlak van de aansprakelijkheid van de oliesector betreft – en de transparantie van de overheid die de activiteiten van deze industrie zou moeten reguleren – moet er duidelijk nog heel wat gebeuren.

Greenpeace deed meer dan vijftig verschillende aanvragen in het kader van de informatievrijheid (Freedom of Information Act) bij verschillende Amerikaanse staatsorganen sinds mei 2010. Hierdoor blijven we documenten ontvangen, die geregeld worden gepost op de website PolluterWatch.

Bekijk ook de 300 nieuwe luchtfoto's die Greenpeace USA twee weken geleden kreeg van de regering.

Het Witte Huis moet onmiddellijk al zijn foto's van deze ramp vrijgeven, en natuurlijk vóór de regering een akkoord sluit met BP over de schadevergoeding.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.