Eerste boorplatform onderweg naar Noordpool

Greenpeace houdt het gevaarte enkele uren op

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 april, 2011
In januari schreven we dat 2011 cruciaal wordt voor het noordpoolgebied. En kijk, het eerste reusachtig booreiland is al onderweg naar een van de laatste, nagenoeg ongerepte plaatsen op aarde. Zoals bekend staan de grote maatschappijen te popelen om de olievoorraden rond de Noordpool te ontginnen. Gelukkig staat dit jaar ook in het teken van het verzet tegen deze gevaarlijke diepzeeboringen.

Greenpeace houdt booreiland uit Turkije op.

Vorig week bezetten actievoerders van Greenpeace de Leiv Eiriksson, het tweede grootste boorplatform ter wereld. Het gevaarte van 53.000 ton zet momenteel koers naar Groenland en het Hoge Noorden om er proefboringen naar olie te houden. De klimmers zijn erin geslaagd het boorplatform enige tijd op te houden, maar het slechte weer dwong hen voortijdig een eind te maken aan de bezetting.

De actie had plaats ergens tussen de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee, nabij Turkije. “We proberen een van de meest waardevolle ecosystemen te beschermen tegen gevaarlijke olieboringen. Dit platform kan en moet gestopt worden, voor het te laat is. Als er zich aan de Noordpool een ramp voordoet zoals met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico vorig jaar, is de opkuis onbegonnen werk”, legt Ben Ayliffe van Greenpeace uit.

Vicieuze cirkel

De Leiv Eiriksson wordt gestuurd door oliereus Cairn Energy. Dat klinkt misschien bekend in de oren. Afgelopen zomer bezette Greenpeace een ander booreiland van de Britse multinational. Dat was ook in de Baffinbaai bij Groenland, waar dit booreiland zal opereren. Hier leven narwallen, blauwe vinvissen, zeevogels en ijsberen. Het gebied kampt al met de gevolgen van klimaatverandering. Meer olie oppompen betekent meer olie opbranden en dus meer broeikasgassen uitstoten, wat dan weer de opwarming van de aarde in de hand werkt.

Hoe deze vicieuze cirkel doorbreken? Om het noordpoolgebied te beschermen, zijn maatregelen nodig die onze afhankelijkheid van olie afbouwen. Het komt eropaan de miljarden euro's die vandaag naar de ontginning van vervuilende olie gaan, te investeren in een energie(r)evolutie, in het zuiniger maken van nieuwe auto's en in de ontplooiing van propere technologieën. Dat is niet alleen goed nieuws voor het noordpoolgebied en het klimaat, maar schept ook groene banen en duurzame industrieën. Een beter vooruitzicht dan de laatste druppels olie op te pompen in de uithoeken van de planeet, met de gekende risico's voor mens en milieu!

Bekijk het filmpje uit Nieuw-Zeeland over de problemen met diepzeeboringen:


Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.