Eerste Europese burgerinitiatief overhandigd aan Commissie

Nieuwsartikel - 9 december, 2010
Vanochtend overhandigden Greenpeace en Avaaz, een internationale burgerorganisatie die activisme promoot, in Brussel het allereerste Europese Burgerinitiatief aan Commissaris John Dalli van Gezondheid.

Commissaris Dalli voor het Berlaymontgebouw.

Sinds het verdrag van Lissabon van 2009 hebben Europese burgers de mogelijkheid om met een burgerinitiatief de Commissie te vragen Europese wetgeving aan te passen. Zo’n initiatief moet minstens 1 miljoen handtekeningen van burgers uit de verschillende lidstaten tellen.

Greenpeace en Avaaz verzamelden handtekeningen uit alle 27 Europese lidstaten. De petitie vraagt de Commissie om een moratorium in de toelating van genetisch gemanipuleerde gewassen totdat er een nieuwe, onafhankelijke, ethische en wetenschappelijke autoriteit komt om de gevolgen van ggo's in kaart te brengen.

Het signaal is duidelijk: Europeanen willen veilig voedsel en duurzame landbouw, maar de EU kan dit nog steeds niet garanderen.

3D-tekening

De petitie werd gestart nadat de Commissie in maart 2010 de toelating van een antibiotica-resistente ggo-aardappel doorduwde. Dit ondanks wetenschappelijke twijfel en grote maatschappelijke weerstand.

Bij het overhandigen van de petitie aan Commissaris Dalli werd een gigantische 3D-tekening van het Europese platteland ontrold op het plein voor het Berlaymontgebouw. De tekening is gemaakt door de internationaal bekende straatkunstenaar Kurt Wenner.

Bekijk ook het nieuwsitem op het vrt-journaal.

3D-tekening van Kurt Wenner voor het Berlaymontgebouw.

Onderwerpen