Tram in plaats van autosnelweg in Luik?

Nieuwsartikel - 9 december, 2008
Greenpeace is verheugd dat de Waalse Regering aankondigde om te investeren in openbaar vervoer en de plannen voor een nieuwe snelweg in Luik op te bergen. Al blies Minister Antoine nadien warm en koud over die beslissing. Eind september protesteerde Greenpeace samen met het lokale actiecomité tegen de zogenaamde CHB-verbinding in Luik.

Eind september protesteerde Greenpeace samen met het lokale actiecomité tegen de zogenaamde CHB-verbinding in Luik.

Greenpeace richtte ook een brief aan alle bevoegde ministers met de vraag om geen nieuwe snelweg in Luik aan te leggen en te investeren in openbaar vervoer. Het is hoopgevend dat de plannen nu minstens worden uitgesteld tot na de verkiezingen in 2009. Greenpeace is dan ook verontwaardigd dat bevoegd Minister Antoine hierover op een lokaal overlegmoment opnieuw twijfel heeft gezaaid. Maar in elk geval voorziet het investeringsplan van de Waalse regering in het kader van de economische crisis ook dat er massaal geïnvesteerd wordt in openbaar vervoer, ook in de Luikse regio. Minister Antoine belooft een eerste investering van 500 miljoen euro voor een tramlijn in het Luikse, die binnen 6 jaar klaar zou moeten zijn.

CHB-verbinding voorgoed van tafel vegen

Greenpeace eist dat na de verkiezingen in juni alle twijfels over deze nieuwe snelweg worden weggenomen en dat in 2009 de 40 jaar oude plannen voor de CHB-snelweg voorgoed worden opgeborgen. Er moet massaal geïnvesteerd worden in een duurzame mobiliteit.

Echte oplossingen

Greenpeace vraagt ook aan de Vlaamse regering - die broedt op plannen om de Brusselse Ring te verbreden - om in Vlaanderen prioritair te investeren in duurzame oplossingen voor de mobiliteitsproblemen op de Brusselse Ring: beter openbaar vervoer, carpooling, fietsinfrastructuur, duurzaam woon-werkverkeer, ... Wordt vervolgd in 2009!

Voor meer info: www.stopchb.be

Onderwerpen