Protesteer mee op zondag 28 september tegen nieuwe snelweg in Luiks natuurgebied

Nieuwsartikel - 3 september, 2008
Het Waalse Gewest is van plan om ten oosten van Luik een nieuwe snelweg aan te leggen, tussen Cerexhe-Heuseux en Beaufays, de zogenaamde 'CHB-verbinding'. De nieuwe snelweg zou dwars door een prachtig natuurgebied lopen en onherroepelijke schade aanrichten aan de lokale fauna en flora. Greenpeace nodigt iedereen uit om een duidelijk signaal te geven en op zondag 28 september deel te nemen aan de moblisatiedag van het protestcomité “Stop CHB”.

De nieuwe snelweg zou dwars door Natura 2000-gebieden lopen, belangrijke toevluchtplaatsen voor trekvogels, fauna en flora.

Op 28 september organiseert Greenpeace samen met het protestcomité allerlei activiteiten in het Luikse natuurgebied. U kunt mee op stap gaan met gidsen van de natuurvereniging Natagora, die geleide tweetalige wandelingen organiseren. Het Luikse gebied  is een belangrijke toevluchtplaats voor trekvogels en een ideale plaats voor een mooie natuurwandeling. Verder zijn er infostands van verschillende verenigingen.

U krijgt ook de unieke kans om het Greenpeaceklimteam aan het werk te zien. Greenpeace geeft die dag een klimopleiding voor de leden van het protestcomité, zodat ze op een geweldloze manier actie kunnen voeren als het Waalse Gewest zou beslissen om door te gaan met de aanleg van de snelweg.

Het is hoog tijd om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof te beperken.  Als de regering de strijd wil aangaan met de klimaatverandering, moet ze investeren in duurzame mobiliteitsprojecten. Een nieuwe snelweg trekt extra verkeer aan, met meer CO2-uitstoot en luchtvervuiling tot gevolg.

Greenpeace heeft zijn bezwaren al overgemaakt aan minister Antoine, die bevoegd is voor vervoer en ruimtelijke ontwikkeling. Toon aan minister Antoine en de Waalse regering dat u ook niet wil dat er een nieuwe snelweg komt in natuurgebied en bezoek onze Greenpeace-actievoerders op zondag 28 september!

Op de website http://stopchb.be vindt u meer uitleg over het CHB-project en de activiteiten van het comité "Stop CHB". Als u nog extra vragen heeft, kunt u terecht op het e-mailadres .

Praktische informatie

Waar?

De info-stands bevinden zich in de Rue Masta 1A, 4870 Trooz (ter hoogte van de Manège). Dit is ook het vertrekpunt voor de geleide wandelingen.

Hoe geraak ik ter plaatse?

met de trein

De place to be ligt op zo'n 13 kilometer van het station Luik-Guillemins. Om 12.14 u en om 14.16u vertrekt vanuit station Luik-Guillemins een trein naar Trooz (L-trein richting Verviers Centraal) die respectievelijk om 12.27 u en 14.29 u zal aankomen in Trooz. Van daaruit zal een shuttle-dienst u naar de site brengen. Wij vragen u wel om vooraf te verwittigen dat u meerijdt door een mailtje te sturen naar .

met de fiets

De Luikse fietsersbond organiseert een fietstocht van 13 kilometer naar de site, die om 11.10 u zal vertrekken aan het station Luik-Guillemins. De terugkeer van de fietstocht naar station Luik-Guillemins is gepland rond 16 u.

met de auto

Vanuit Luik rijdt u naar Chaudfontaine via de N61, en dan verder richting La Brouck, een dorpje vlakbij Trooz. Daar vangen mensen van het buurtcomité u op, wijzen u een parkeerplaats en leiden u naar de site.