Giftig vliegdekschip mag India niet binnen

Nieuwsartikel - 30 januari, 2006
Het Indiase Hooggerechtshof heeft in een spoedprocedure besloten dat het afgedankte Franse vliegdekschip Clemenceau voorlopig ni­et welkom is in India. Tot 13 februari moet het gevaarte, dat vol asbest zit, buiten de Indiase wateren blijven. Eerder had ook de Egyptische overheid na spectaculaire Greenpeace acties de Clemenceau al een tijdje verboden door het Suez-kanaal te varen.

Greenpeace voert actie tegen de export van het vliegdekschip Clemenceau naar India om daar ontmanteld te worden.

De Clemenceau is een echt zorgenkind geworden voor de Franse regering, nu de media in India en Frankrijk samen met Greenpeace en verschillendemensenrechten- en anti-asbestbewegingen al ruim een maand uitgebreidaandacht besteden aan het gifschandaal. De export van het afgedankteoorlogsschip naar de sloopstranden van Alang in India is een staatszaak geworden, een schandaal op international niveau. De export is eenduidelijke inbreuk op de internationale, Europese en Franse wetgevingenrond de uitvoer van gevaarlijk afval en op de Franse wetgeving op hetgebruik van asbest. Maar Greenpeace klaagt niet alleen het illegalekarakter van de export aan. We klagen ook de onaanvaardbare moraal aanvan het rijke westen dat arme landen opzadelt met materialen waarvan degiftigheid al lang niet meer moet aangetoond worden. Vooral als het eenonbeschermde en kwetsbare bevolking is die ermee in aanraking komt. De Clemenceau is immers bestemd voor de Indiase sloopstranden, waaronbeschermde arbeiders de schepen ontmantelen met gevaar voor eigenleven, en waar grote hoeveelheden giftige stoffen in het milieuterechtkomen.

Vorige maand voerde Greenpeace al spectaculair actie op de Clemenceau toen het schip nog in de haven van het Franse Toulon lag: actievoerders beklommen de brug van het vliegdekschip terwijl twee activisten metgemotoriseerde paragliders probeerden te landen op het dek. Enkeledagen later onderschepten we het vliegdekschip voor de kust van Egypte. Dankzij die actie belemmerden de Egyptische autoriteiten de Clemenceau de toegang tot het Suez-kanaal, en vroegen garanties van de Fransen dathet schip voldeed aan de normen voor de export van (gevaarlijk) afval. De Franse overheid stuurde Egypte een brief waarin staat dat het schipgeen afval is. Een bewerking die absoluut niet strookt met deverklaringen van het bedrijf dat het schip in opdracht van Frankrijk onderzocht: aan boord is nog minstens 500 kilo asbest! De Clemenceau kon zijn weg naar India verderzetten, maar voorlopig wacht hem daargeen warm onthaal: minstens tot 13 februari is het asbestschip er nietwelkom! Die dag verwachten we een uitspraak van het IndiaseHooggerechtshof die diverse partijen aan het woord liet in deze zaak,waaronder Martin Besieux, de toxics- campaigner van Greenpeace België.

Onderwerpen