Actievoerders blokkeren Indonesisch papierpulpbedrijf

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 24 november, 2009
Twaalf dagen voor de cruciale klimaatconferentie in Kopenhagen, legde een internationaal team van actievoerders op het Indonesische eiland Sumatra het werk van een papierpulpfabriek plat. De Belg Benoît Calvi nam deel aan de actie.
UPDATE: Vier actievoerders hebben in extreme omstandigheden 27 uur lang een kraan bezet. Intussen zijn alle actievoerders opgepakt.

Actievoerders blokkeren de kranen van een papierpulpmolen van het bedrijf APP om ontbossing te stoppen.

De fabriek is eigendom van Asia Pulp & Paper (APP), onderdeel van de Sinar Mas-groep. De agressieve uitbreidingsstrategie van dit grootste Indonesische bedrijf leidt tot de vernietiging van regenwouden en veenmoerassen en de daarmee gepaard gaande uitstoot van CO2. Ontbossing is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Om het klimaat te redden hebben we de bossen nodig.

12 actievoerders uit 11 verschillende landen, waaronder België zijn op de kranen geklommen en hebben de export van papierpulp uit de haven stilgelegd. Ze ontvouwden spandoeken met de tekst 'Climate crime' en 'Forest destruction: You can stop this'. Met de actie roept Greenpeace internationale politici op om alles op alles te zetten om in Kopenhagen tot een sterk klimaatakkoord te komen.

De actie komt op een moment dat een goede uitkomst in Kopenhagen aan een zijden draadje hangt. Vooral de onwil van rijke landen, waaronder België, om arme landen financieel tegemoet te komen bij het bestrijden van klimaatverandering staat een doorbraak in de weg.

Greenpeace pleit voor een effectief klimaatakkoord dat voorziet in een jaarlijks fonds van 110 miljard euro om ontwikkelingslanden te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Van dit bedrag is 30 miljard per jaar nodig voor het tegengaan van ontbossing. Het Belgische aandeel in dit mondiale fonds zou 1,1 miljard euro per jaar bedragen.

Volg de live updates van de actie hieronder.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.