Activisten krijgen compensatie van Deense rechter

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 29 augustus, 2012
De actievoerders die drie weken in voorhechtenis doorbrachten na een gedurfde actie op het galadiner van de Deense koningin, worden voor de ganse periode gecompenseerd. Daarmee erkent de rechter dat vreedzaam protest niet draconisch bestraft mag worden.

Vorig jaar werden elf actievoerders van Greenpeace uit acht landen, onder hen ook een Belg, in Kopenhagen veroordeeld tot twee weken celstraf voorwaardelijk. De openbare aanklager had veel zwaardere straffen geëist omdat het vreedzame protest plaatsvond in de nabijheid van de Deense koninklijke familie, maar daar ging de rechter niet op in.

De drie actievoerders die tot op de rode loper geraakten, werden samen met een campaigner van Greenpeace drie weken lang in voorhechtenis opgesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar in 2009-2010. De voorhechtenis was dus langer dan de uiteindelijke straf. Daarom hadden de advocaten van de activisten compensatie geëist.

Deze week besliste het hof om hen te compenseren voor de volledige drie weken dat ze in voorhechtenis zaten. De onderliggende boodschap van dit vonnis is dat autoriteiten niet ongestraft naar draconische maatregelen mogen grijpen om vreedzaam protest te beteugelen.

In België

In maart 2011 veroordeelde de correctionele rechtbank van Brussel tien mensen tot een maand cel voorwaardelijk en een geldboete voor hun deelname aan een gelijkaardige Greenpeaceactie tijdens een EU-top in Brussel, aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen. De actievoerders tekenden beroep tegen het vonnis, maar wachten nog op de uitspraak. 

De vervolging was volgens ons buiten proportie en getuigde van een trend om actievoeren te criminaliseren, ook in landen met een traditie van vrije meningsuiting. Eerder organiseerden Greenpeace en Amnesty International hierover een conferentie.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.