Klimaathoogmis lost de verwachtingen niet in

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 december, 2009
Twee jaar al beloven de groten van deze aarde ons een verdrag dat de klimaatverandering zal stoppen. Na twee weken onderhandelen binnen de Verenigde Naties arriveerden ze in Kopenhagen voor een galadiner bij de Deense koningin, een lunch van drie uur en enkele fotomomenten. Het resultaat is niet het lang verwachte klimaatakkoord, maar een document dat nog het best te omschrijven valt als een toeristische folder van Kopenhagen, die de staatsleiders in 24 uur tijd hebben opgesteld.

De Kleine Zeemeermin omringd door leden van de Tcktcktck Coalitie, die wereldwijd 15 miljoen mensen vertegenwoordigt, betreurt dat het klimaat in Kopenhagen niet gered werd.

Laat je niet bedotten, er is niets eerlijk, ambitieus of wettelijk bindend aan dit verdrag. Het werk van de wereldleiders zit er nog niet op:  ze zijn er niet in geslaagd om ons te behoeden voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Kopenhagen leek gisterenavond wel de plaats van een misdaad, waar schuldige mannen en vrouwen met gebogen hoofd richting de luchthaven vluchtten. De wereldleiders hadden een unieke kans om de wereld te verbeteren, om rampzalige klimaatverandering af te wenden. Het enige dat we nodig hadden, was een wettelijk bindende overeenkomst die eerlijk is voor de ontwikkelingslanden, ambitieus op het vlak van CO2-reductie en ontbossing een halt toeroept.

Uiteindelijk hebben ze een zielig verdrag gefabriceerd met enorme achterpoorten waar zelfs Air Force One, de privéjet van de Amerikaanse president Obama, doorheen kan vliegen. 2009 was een jaar van crises, maar de grootste uitdaging voor de mensheid is de crisis van het leiderschap, zo is gebleken.

Mislukking is geen optie

Het klimaat is niet gered op 19 december. Overal in de wereld hadden mensen een sterk akkoord in Kopenhagen geëist. In Brussel waren we op 5 december met 15.000 om een beetje hoop te vragen voor de planeet. Deze eis blijft natuurlijk. De strijd tegen de opwarming van de aarde moet voortduren op alle politieke niveaus - gaande van lokaal, regionaal, nationaal tot internationaal. 

Kumi Naidoo, de algemeen directeur van Greenpeace International, schreef een brief met de titel Climate Change: failure is not an option. Daarin waarschuwt hij dat Greenpeace, net als andere ngo's, blijft druk zetten. Naidoo blijft ook alles in het werk stellen opdat de wereldleiders zouden afmaken wat ze begonnen zijn. In deze open brief aan de sympathisanten van Greenpeace vraagt hij zich af we hen snel genoeg kunnen dwingen tot actie.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.