Detox: Druk op Levi's neemt toe

Na Zara en Mango belooft nu ook Esprit gif te weren

Nieuwsartikel - 10 december, 2012
We zijn al met meer dan 150.000 mensen die van 's werelds grootste jeansproducent gifvrije kleding en een productieproces zonder watervervuiling eisen. Nu Esprit na Zara en Mango ook voluit voor de detox kiest, komt onze campagne op kruissnelheid.

 

Woensdag, 5 december. Enkele uren nadat we de campagne hadden gelanceerd, gingen bij Levi's de stekels overeind staan. De grootste jeansproducent ter wereld reageerde op zijn site met een gedetailleerde beschrijving van wat ze momenteel doen om watervervuiling tegen te gaan. Ze benadrukten ook dat de hoeveelheden schadelijke chemicaliën die we in hun kleren hebben gevonden, "voor zover bekend geen direct gezondheidsgevaar inhouden voor de dragers".

24 uur later. Terwijl activisten in Kopenhagen over een verticale catwalk tegen de gevel van een Levi's-winkel lopen, kwam Levi's op de proppen met een individueel actieplan om van een toxic zero naar detox hero te gaan.
 

Actievoerster in Kopenhagen wandelt over een verticale catwalk

Esprit

Voor een eerste poging was het zeker niet slecht. Maar helaas voor de miljoenen mensen wereldwijd die dagelijks leven met de vervuiling die Levi's veroorzaakt om zijn beroemde 501 jeansbroeken te maken, volstond het niet.

Misschien kan de jeansproducent eens bij de concurrentie kijken hoe je geloofwaardig en ambitieus kan 'ontgiften'? Vrijdag beloofde modeketen Esprit dat het zijn volledig productieproces zal uitzuiveren tegen 2020. Tegen eind 2013 wil Esprit ook alle data publiek maken over de vervuiling die 30 van haar leveranciers in China veroorzaken én alle PFK's (een groep van erg schadelijke chemicaliën) bannen tegen eind 2014.

Daarmee zit Esprit nu in het kamp van Zara, Mango en Marks & Spencer: modemerken die geloofwaardige en ambitieuze maatregelen nemen om van giftige stoffen af te kicken. Samen zullen zij vervuilingsgegevens van meer dan 150 fabrieken vrijgeven. Dat kan wel eens het begin zijn van echte transparantie in de mode-industrie.

Beheren of elimineren?

In vergelijking hiermee lijkt de overhaaste reactie van Levi's vooral bedoeld om de imagoschade te beperken. Ze geeft geen enkele blijk van ambitie, terwijl het merk zich toch een "leider" noemt.

Erger is dat Levi's niet wil aanvaarden dat de mensen die in de buurt van een textielfabrieken leven, het recht hebben om te weten wat er in hun water wordt geloosd. Wat heeft Levi’s te verbergen?

Tot slot lijkt Levi's meer geïnteresseerd in het "beheren" van schadelijke chemicaliën, dan in  ze volledig te elimineren. Andere merken erkennen wel dat er voor het milieu geen veilige hoeveelheden giftige, hormoonverstorende en kankerverwekkende chemicaliën bestaan.

Mooie woorden

We weten dat Levi's en zijn reclamebureaus goed zijn met woorden. "Ga vooruit" (Go Forth), is een van hun reclameslogans. "Wees een pionier", zeggen ze ons. "Apathie is dood", waarschuwen ze.

Inspirerend. Maar als grootste jeansproducent ter wereld moet je natuurlijk zelf ook doen wat je zegt. Mooie woorden volstaan niet, zo blijkt uit de linken tussen de jeans van Levi's en de giftige watervervuiling in Mexico en China.


Geef Levi's 501.000 redenen om te ontgiften