Greenpeace ongenodigde gast op het gala van de Deense koningin

Nieuwsartikel - 16 december, 2009
Met het einde van de klimaattop in zicht zijn enkele actievoerders verschenen op het gala van de Deense koningin, waar de staatsleiders aan de vooravond van de slotdag in Kopenhagen samenzaten. Greenpeace vertegenwoordigde daarmee de stem van de aarde

De verrassingsgasten op het gala van de Deense koningin haalden spandoeken boven met de boodschap "Politici praten, leiders handelen".

De actie doet denken aan de actie op de Europese top vorige week, toen een delegatie van Greenpeace erin slaagde om de Europese leiders te vergezellen op de rode loper. Ook deze keer herinnerde Greenpeace eraan dat het klimaat niet wacht, dat de oplossingen bekend zijn en dat er enkel ambitieuze politieke beslissingen ontbreken.

De stem van het maatschappelijke middenveld raakt in Kopenhagen meer en meer buitenspel, dus stuurden we een koppel naar het diner van de koningin om een boodschap te brengen aan de wereldleiders. Want zij houden namelijk de sleutels in de hand om het klimaat te redden. Op 5 december kwamen 15.000 mensen op straat in de Europese wijk van Brussel om een ambitieus en bindend klimaatakkoord te eisen. Tienduizenden mensen versterkten deze oproep tijdens de manifestatie in Kopenhagen op 12 december.

De verrassingsgasten op het gala van de Deense koningin haalden spandoeken boven met de boodschap "Politici praten, leiders handelen". De slogan vat goed de stemming samen in Kopenhagen. Er blijft immers nog minder dan een dag over om van leiderschap te getuigen en te verhinderen dat het Zuiden met de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering wordt opgezadeld. Greenpeace blijft aandachtig de ontknoping van de onderhandelingen volgen en hoopt op een laatste opflakkering van solidariteit vanuit de geïndustrialiseerde landen.

Onderwerpen