Duitsland zegt “Nein, Danke” tegen kernenergie

Kerncentrales moeten dicht tegen 2022

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 30 mei, 2011
Duitsland is het eerste grote industrieland dat in de nasleep van de nucleaire ramp in Japan al zijn kerncentrales zal sluiten tegen 2022. De Duitse milieuminister Norbert Roettgen noemt de kernuitstap “onomkeerbaar”. Een mooi voorbeeld voor ons land, waar de kernuitstap nog ter discussie staat.

Actievoerders van Greenpeace houden de druk op bondskanselier Merkel.

In totaal staan er 17 kernreactoren op het Duitse grondgebied. Acht ervan zijn momenteel niet aangesloten op het stroomnet: vooral oude reactoren die de regering tijdelijk had gesloten voor een veiligheidscontrole na de ramp in Fukushima. De uitgeschakelde reactoren zullen niet meer in dienst genomen worden.

Zes andere reactoren sluiten tegen eind 2021, en de drie meest moderne reactoren worden stilgelegd tegen eind 2022. Duitsland moet nu op zoek naar alternatieve energiebronnen voor de 22 procent van de energievraag die nog door kernenergie wordt ingevuld. Maar minister Roettgen verzekerde dat er geen stroomonderbrekingen zullen zijn.

Greenpeace betreurt het feit dat de sluiting van de laatste 9 reactoren niet vroeger plaatsvindt: volgens een studie (in het Engels) van Greenpeace in Duitsland kan het land al de reactoren sluiten tegen 2015, door deze capaciteit te vervangen met een mix van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie maatregelen.

Heb je de petitie tegen kernenergie nog niet getekend? Geef het signaal aan onze politici dat ze de geplande kernuitstap moeten respecteren.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.