Een dag om de bossen te vieren

Nieuwsartikel - 21 maart, 2013
De Verenigde Naties hebben 21 maart uitgeroepen tot de eerste Internationale dag van de bossen. Daarom willen we vandaag nog eens in de kijker zetten hoe belangrijk de bossen voor ons zijn, en op welke in welke manieren ze onder druk staan.

Van levensbelang

De bossen zijn van levensbelang voor de miljoenen mensen die er wonen. Ze zijn afhankelijk van het bos om er hun voedsel te halen en om beschutting en verzorging te vinden. Hun woonplaats middenin de wilde natuur speelt ook een rol in hun spirituele leven, bijvoorbeeld in Congo waar een grote bevolkingsgroep leeft in en dankzij het bos.

De bossen zijn van levensbelang voor de miljoenen mensen die er wonen.

Greenpeace trok recent nog naar dit land dat deel uitmaakt van het Congobekken, de tweede grootste regenwoud ter wereld. Opnieuw konden we er vaststellen dat er chaos heerst in de Congolese houtsector. Lees er meer over in deze getuigenis van  bossencampaigner Danielle Van Oijen.

We hoeven niet meer te vertellen dat het regenwoud een ongelofelijke schat aan biodiversiteit biedt. Wist je dat de helft van alle planten- en diersoorten die we kennen op deze planeet voorkomt in het tropisch regenwoud? De ontbossing zet echter druk op het overleven van deze fauna en flora.


Regelknop van het klimaat

Ook om het klimaat in evenwicht te houden, hebben we de bossen hard nodig. Strijden tegen ontbossing is stijden voor het klimaat. De bosvernietiging in de grootste regenwouden ter wereld zorgt voor 12 tot 20% van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de wereldwijde uitstoot van de transportsector.

Ook de levenscyclus van water en neerslag wordt beïnvloed door de bossen. Zo heeft het verdwijnen van het Amazonewoud gevolgen voor de Amerikaanse Midwest...Verborgen pracht

We kunnen op een dag als vandaag ook niet om de pracht van de bossen heen. Het zijn schitterende plekken waar nog zoveel verborgen schoonheid te ontdekken valt en die het verdienen om beschermd te worden. Bekijk onze fotoreeks voor deze Internationale dag van het bos.