Deense marine beëindigt bezetting van boorplatform (update)

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 3 juni, 2011
Klimmers van de Deense marine zijn woensdag binnengedrongen in de overlevingstent die Greenpeaceactivisten zondag hadden bevestigd aan een boorplatform in het noordpoolgebied. De twee actievoerders werden gearresteerd. Update: zaterdagochtend beklommen opnieuw 18 actievoerders het booreiland.

De Deense zeemacht kwam woensdag tussenbeide.

Hannah en Luke hebben bijna honderd uur onder het gigantische boorplatform Leiv Eiriksson gehangen, 25 meter boven het ijskoude water voor de kust van Groenland. Al die tijd konden ze verhinderen dat Cairn Energy, de uitbater van het platform, proefboringen hield. Hun bezetting werd afgebroken, maar Greenpeace blijft vastberaden campagne voeren tegen oliemaatschappijen in het kwetsbare noordpoolgebied.

Temperaturen onder het vriespunt, barre weersomstandigheden en nauwelijks toegankelijke gebieden maken dat een olielek hier bijna niet te dichten valt. Om van de opkuis nog maar te zwijgen. Daarom vormen deze boringen zo'n bedreiging voor de dieren en ecosystemen die al kampen met de gevolgen van de klimaatverandering.

Aandeel zakt

Greenpeace wijst erop dat Cairn Energy niet eens een plan heeft om een eventueel olielek onder controle te krijgen. Ook de aandeelhouders merken nu dat het er iets schort met de veiligheidsvoorschriften van het Britse bedrijf. Donderdag ging de aandelenkoers van Cairn nog met 2,3 procent achteruit bij het openen van de beurs in Londen.

Update: nieuwe bezetting

Wie dacht dat de actie hier zou eindigen, kwam bedrogen uit. Zaterdagochtend konden vijf zodiacs met in totaal achttien Greenpeaceactivisten de Deense marine omzeilen en koers zetten naar het omstreden boorplatform. Ze willen het het plan van Cairn zien om een eventueel olielek te dichten, dat de oliemaatschappij angstvallig weigert vrij te geven. Begrijpelijk, want een ramp zoals met Deepwater Horizon vorig jaar, valt hier gewoon niet in te dijken. Als Cairn haar plan publiceert, zullen de ware risico's van olieboringen in het ongerepte noordpoolgebied duidelijk worden.

“We hebben vergeefs gebeld, geschreven en gefaxt naar Cairn om een exemplaar van haar plan – dat eigenlijk openbaar moet zijn – te mogen inkijken. Dus brengen we een bezoek aan het boorplatform, waar hopelijk toch een exemplaar van het plan aanwezig is”, verklaarde Ben Ayliffe, de campaigner die samen met 17 actievoerders aan boord ging. Ze konden zaterdag acht uur lang verhinderen dat Cairn naar olie boorde, maar werden uiteindelijk allen gearresteerd.

Schadeclaim

Intussen wil Cairn Greenpeace voor de rechter dagen. De oliemaatschappij claimt dat de overlevingstent haar operaties heeft gehinderd. Elke dag dat we niet kunnen boren, kost ons tot 4 miljoen dollar, stelt Cairn. Als de klacht tegen Greenpeace ontvankelijk wordt verklaard, zou de organisatie 2 miljoen euro aan boetes moeten betalen voor elke inbreuk en voor elke dag dat we de Leiv Eiriksson tegenhouden. Een Nederlandse rechtbank buigt zich maandag over de zaak.

Er komt een punt dat praten niet langer volstaat. Soms moeten mensen opstaan en actie ondernemen. De olie-industrie heeft in het verleden te weinig respect getoond voor mensen en voor het milieu. Hier in de vrieskou doen ze het opnieuw. Cairn geeft geen moer om het noordpoolgebied en de mensen die er leven.Beluister het interview op Radio 1 met Rolf Schipper, een Nederlandse Greenpeacemedewerker.

Greenpeace beklom zaterdag een tweede keer het boorplatform de Leiv Eiriksson.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.