Electrabel blijft ons kaalplukken

Nieuwsartikel - 29 maart, 2009
Electrabel, dochteronderneming van GDF Suez, heeft onlangs een zaak ingeleid voor het Belgisch Grondwettelijk Hof tegen de heffing van 250 miljoen euro die hen werd opgelegd door minister van Energie Paul Magnette. Greenpeace herinnert er aan dat de Belgische consumenten tien jaar lang te veel hebben betaald voor hun energiefactuur zodat Electrabel zijn kerncentrales vervroegd kon afschrijven.

Manifestatie aan de hoofdkantoren van Electrabel-Suez om de recuperatie te eisen van de onrechtmatige winst

In tegenstelling tot wat we zouden mogen verwachten heeft Electrabel zijn facturen niet verlaagd toen de centrales waren afgeschreven. En de energietarieven die de Belgen betalen behoren nog altijd tot de hoogste in Europa. Op die manier kan Electrabel onrechtmatige winsten blijven opstrijken die oplopen tot in de miljarden euro's per jaar...

Dat geld, dat de Belgische consumenten toebehoort, stelt Electrabel en zijn moederbedrijf gigantische winsten te maken, die in andere Europese landen geïnvesteerd worden in steenkool- en kerncentrales. Greenpeace klaagde dit schandaal reeds aan met de film "Electrabel plukt u kaal" en ook als lid van een platform van vakbonden en organisaties. Greenpeace vindt dat de winsten van Electrabel geïnvesteerd moeten worden in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Dat zou ons toelaten om de kernuitstap te versnellen.  

You've got the power

Greenpeace voert momenteel campagne om groene energie in België te bevorderen en te eisen dat de onrechtmatige winsten van Electrabel geïnvesteerd worden in een duurzame energietoekomst. U kunt die eis steunen!

Stuur nu een e-mail naar premier Van Rompuy