Europarlementsleden buigen (deels) voor autolobby

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 25 april, 2013
Woensdag stemden de Europese parlementairen van de milieucommissie in met CO2-doelstellingen op lange termijn (2025). Zo effenen ze het pad voor efficiëntere wagens, lagere CO2-uitstoot en lagere brandstofkosten voor de consument. Maar tegelijk verzwakten ze de doelstelling voor 2020.

Je herinnert je misschien nog de campagne waarbij Greenpeace de afgelopen jaren Volkswagen op de korrel nam vanwege  zijn greenwash- en lobbypraktijken. Wel, enkele weken geleden onderschreef VW in een gezamenlijke verklaring met Greenpeace de voorgestelde CO2–doelstelling (95 g CO2/km) tegen 2020, zonder achterpoortjes.

Europees Parlement

Het politieke luik van deze campagne kende deze week zijn ontknoping. De milieucommissie in het Europees parlement stemde voor CO2-doelstellingen op lange termijn (2025). De auto’s zullen binnen 12 jaar nog gemiddeld 3 l/100 km mogen verbruiken (vandaag is dat 5,5 à 6 l/100 km. De auto-industrie wordt dus gedwongen om efficiëntere technologie te ontwikkelen (zoals hybridewagens of elektrische voertuigen).

Dat is goed nieuws, al blijven de ambities eerder bescheiden. Om echt het verschil te maken en zowel de brandstofkosten voor de consument als de CO2-uitstoot gevoelig te verlagen moeten de doelstellingen nog omhoog.

Superkredieten

Erger nog, de Europese parlementairen lieten zich verleiden, ondanks het voorbeeld van VW, om de superkredieten te behouden als achterpoortje voor de CO2-doelstelling tegen 2020. Elke elektrische wagen kan dus voor 1,5 auto’s tellen in de berekening van de gemiddelde CO2-uitstoot van de totale autovloot. Het effect van deze truc is dat de CO2-emissies stijgen, de brandstofkosten niet verlagen en de Europese economie op olie blijft draaien, zeker tot 2020.

Greenpeace roept de Europese regeringen en in het bijzonder de Belgische milieuministers op om strengere doelstellingen voor 2025 te ondersteunen en superkredieten uit het voorstel te schrappen. Je kan deze oproep ondersteunen via EuvsCO2.org.

Tegen eind juni wil het Ierse voorzitterschap van de Europese Unie de deal tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten rond hebben.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.