EU-akkoord over CO2-uitstoot auto's is lege doos

Nieuwsartikel - 1 december, 2008
Na maandenlange debatten heeft de EU een erg zwakke deal gesloten over de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Daarmee bezwijkt Europa onder de zware druk van de autolobby om de reductiedoelstellingen uit te stellen en af te zwakken en de boetes voor autofabrikanten te verminderen.

De doelstelling van 130 gram CO2 per kilometer is opnieuw met drie jaar uitgesteld tot 2015 en een hele reeks van achterpoortjes en de lage boetes zullen ervoor zorgen dat dit doel zelfs dan waarschijnlijk niet gehaald wordt. De doelstelling van 95 gram CO2 per kilometer tegen 2020 is niet bindend.

Hiermee zal de autosector weinig tot niets bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Andere sectoren zullen hiervan de gevolgen moeten dragen. Bovendien blijft ook de consument nog jaren op zijn honger zitten voor écht zuinigere auto's.

Nationale belangen

Landen als Duitsland en Italië hebben deze regelgeving genekt door de kortzichtige belangen van hun nationale autofabrikanten te verdedigen. Dit is geen goed teken voor de toekomst van Europa's rol in de internationale strijd tegen klimaatverandering. Frans president Sarkozy, momenteel voorzitter van de EU, wou met een sterk klimaatboodschap naar de internationale klimaatonderhandelingen in Poznan trekken. Met deze overgave aan de auto-industrie geven zij een slecht signaal over de echte klimaatambities van Europa.

Onderwerpen