Geen nieuwe veldproeven met ggo's, aub

1 reactie
Nieuwsartikel - 9 mei, 2012
Vandaag had de 'Wandeling in ggo-land' in de Biotech Valley in Gent plaats, een vreedzame burgerinspectie die de nauwe banden tussen industrie, onderzoekers en overheid aan de kaak stelt en waaraan ook Greenpeace België deelnam.

Vorige maand werd een veldproef van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) met
ggo-maïs goedgekeurd. De bevoegde ministers Sabine Laruelle (Landbouw) en Laurette
Onkelinx (Volksgezondheid) en staatssecretaris Melchior Wathelet (Leefmilieu) hielden in
hun belissingsproces geen rekening met bedenkingen van wetenschappers of ongerustheid
van burgers. Het was voor ons dan ook een onbegrijpelijke, onaanvaardbare en onverantwoorde beslissing.

De vreedzame burgerinspectie in de Biotech Valley, het ggo-mekka van België, laat de
nauwe banden zien tussen de ggo-industrie, de ggo-onderzoeksinstellingen en de
overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de toelating van ggo's op nationaal en
Europees vlak.

Mogelijk schadelijk

Ggo-pesticiden kunnen mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wetenschappelijke
vragen over het langetermijneffect van ggo's op dieren, planten en landbouw blijven
voorlopig onbeantwoord. De economische schade in geval van ggo-besmetting valt amper
te overzien. De instanties die verantwoordelijk zijn voor het evalueren van ggo's, zoals het
EFSA op Europees vlak en de Adviesraad voor Bioveiligheid op nationaal vlak, zijn te weinig transparant en doen aan belangenvermenging.

Geen oplossing voor honger

"De ggo-techniek kan negatieve effecten hebben op onze gezondheid en landbouw, ons
milieu en voedsel”, zegt Maurice Losch van Greenpeace België. “De meeste Europese
consumenten willen geen ggo's op hun bord. Waarom wil de overheid dan koste wat het
kost deze techniek introduceren? Ggo's kunnen de planeet niet voeden. De economische
en agro-economische bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. De landbouw van de
toekomst doet het zonder ggo's en beschermt onze natuurlijke rijkdom: de bodem, het
water en de biodiversiteit.”

Onderwerpen
1 reactie Reageren

agricolajanus zegt:

Interessant artikel i.v.m. energie- kunststof ipv.olie.
Hennep, drugs of grondstof?

Niet zo lang geleden ging er een zeer succesvolle hedgefund manager met pensioen en hij verbaasde de wereld door te stellen dat hennep vrij verhandelbaar moest zijn. Zie http://www.beursbox.nl/20081028923/laatste-nieuws/afscheidsbrief-hedge-fund-manager.html.
Hij brak een lans voor hennep, de plant, niet de drugs. In de pers werd hij direct afgeschilderd als een wiet rokende, zwaar verslaafde drugsgebruiker, terwijl hij het juist had over heel iets anders.
Om de kop op één website even te geven: Hedge fund manager: So long, idiots! Smoke pot.
Dat was dus pertinent niet wat hij heeft gezegd of bedoelde, maar zo wordt in de pers omgegaan met iedereen die het over hennep heeft.
Het briljante aan de opmerking van Andrew Lahde is in de wereld amper opgepakt omdat we allemaal zo geconditioneerd zijn dat we hennep direct associëren met drugs en illegaliteit.
Deze conditionering van de wereldburgers is geen toeval. Het is een doelbewuste en extreem succesvolle strategie van de grootste industrieën geweest.
Hennep is namelijk een zeer goedkope grondstof die we voor heel veel zaken kunnen gebruiken. Ford heeft zelfs ooit de body van een Ford auto niet alleen vrijwel geheel van hennep plastic gemaakt, maar liet deze auto ook rijden op Ethanol, gemaakt vanuit hennep. Het was een vrijwel onverwoestbare auto. Je kon er met een hamer op slaan en nog kwam er geen deuk in. Volgens Ford, die zijn eigen hennep verbouwde, waren de plastic platen tien keer zo sterk als stalen platen. Ook hij koos uiteindelijk voor staal, immers, dat roest en raakt sneller beschadigd, zodat mensen vaker een auto kopen en je dus als fabrikant meer kan omzetten.

Kijkt u hier naar hoe weerbarstig de hennep-plastic platen waren: http://video.google.nl/videosearch?q=car+hennep+ford&emb=0&aq=f#

Hennep kan ook als basis voor energie en medicijnen gebruikt worden. Dat doen we echter niet, uit de angst voor het feit dat dezelfde plant ook drugs kan voortbrengen.
Wat we nu dus doen, is olie verbranden en ijzererts met olie of zwaarvervuilende steenkolen smelten als alternatief op de verbranding van ethanol vanuit Hennep. Daardoor verpesten we niet alleen de gezondheid van personen die bewust kiezen voor het door drugsgebruik vernietigen van hun eigen lichaam, maar we verpesten door oa luchtvervuiling de levens van alles dat leeft op aarde.
Waar is toch die vreselijke denkfout tot stand gekomen dat we liever iedereen ongezond maken dan dat we hen die bewust kiezen voor ongezond gedrag zich dat gewoon laten doen. We zijn toch een vrij land zeggen we steeds? laat dan iedereen zijn eigen gang gaan! We hebben er geen onoverkomelijke probleem mee als mensen zich te buiten gaan aan alcohol, we hebben er ook geen moeite mee als mensen zich te buiten gaan aan vraatzucht. Dat terwijl enkele duizenden kilometers verderop mensen sterven van honger.
Alleen drugsgebruik, dat kan ineens niet, terwijl de verslavende en afbrekende werking van alcohol net zo erg, zo niet erger is.


Toepassingen van hennep
Wist u dat de eerste Amerikaanse vlag EN de het papier van de Amerikaanse constitutie van hennep waren? Vroeger gebruikten we hennep voor heel veel zaken. Tegenwoordig gebruiken we voor veel van die zaken liever aardolie als basis. Dat is duurder, ongezonder en het is eindig. Niet veel argumenten spreken dus voor die keuze, op één na...
De oliemaatschappijen worden er rijk van.
DAT is één van de voornaamste redenen dat onze maatschappij op olie is overgestapt. Olie in plaats van hennep, waar niemand rijk van was geworden, want hennep wil werkelijk overal wel groeien.
De belangen van de machtige olie-industrie gaan voor de belangen van de mensheid. De winst van RD, Total, Exxon en de andere maatschappijen staat boven ons leven.
Het is zelfs mogelijk om uit hennep een prima ethanol te maken!
Hennep is via een geslepen campagne zo zwart gemaakt dat het bijna een doodzonde is om er nog een lans voor te breken. Vandaar dat Andrew Lahde pas bij zijn afscheid, toen hij echt genoeg geld had om de rest van zijn leven van niemand meer afhankelijk te zijn, over hennep durfde te schrijven.
Hennep kan ook prima als krantenpapier basis gebruikt worden, maar Hearst, de krantenmagnaat heeft indertijd gekozen voor papier vanuit houtpulp en hij wilde zijn houtindustrie investeringen maximaal laten renderen. Liever dus oerbossen rooien, dan hennep, dat groeit als onkruid, gebruiken.
De kranten van Hearst hebben wereldwijd hennep neergezet als drugs en hebben de maatschappij tientallen jaren voorgehouden dat in en in hennep slecht is. In 1938 is hennep in Amerika illegaal geworden en de rest van de wereld volgde dat voorbeeld. Het is een besluit waarover toekomstige generaties het nog lang zullen hebben. Het is waarschijnlijk één van de domste besluiten in de geschiedenis van de mensheid geweest. Zo rond 1938 werden er wel meer domme dingen in de wereld gedaan. Een slecht besluitje extra viel toen helemaal niet op.
Welk land, welke politicus heeft de moed en de visie om het schip te keren, voor de wal het schip hardhandig keert?
Plastics, die we nu alleen maar maken vanuit aardolie, kunnen ook gemaakt worden vanuit hennep. Dat bewees Henri Ford al een eeuw geleden.
Zoals gezegd, de plant groeit bijna overal en put daarbij de grond door haar groei niet uit. Het groeit als kool, zodat de opbrengst enorm is. THC, de werkzame stof in hennep is prima te gebruiken als natuurlijk medicijn. Men ziet dat liever niet, omdat het de chemische industrie niet zo goed zou uitkomen. Met die goedwerkende pijnstiller uit de natuur beschikbaar, koopt niemand meer de chemische pillen en poeders die allemaal vervelende bijwerkingen hebben. Ook hier gaat de winst van de grote onderneming voor het welzijn van de mensen.
Onze minister president had het over de VOC mentaliteit... Wist u dat alle zeilen van de VOC van canvas gemaakt werden en canvas komt van... hennep.
Voordat katoen in 1820 wereldwijd opkwam, werden kleren vooral gemaakt van hennepproducten. Benjamin Franklin, de voormalig president van Amerika had een papiermolen die van hennep papier maakte. Ook George Washington en Thomas Jefferson verbouwden hennep. In de periode 1763 tot 1769 was het in Virginia zelfs verboden om te weigeren hennep te verbouwen! Over omgekeerde wereld gesproken. De schilderijen van Rembrandt en de andere grote meesters zijn geschilderd op linnen gemaakt van hennep.
In 1916 werd de verwachting door de toenmalige Amerikaanse regering uitgesproken dat rond het jaar 1940 geen bomen meer zouden worden gerooid voor het maken van papier. Immers. 1 hectare hennep stond gelijk aan 4,1 hectare bos. Helaas weten we nu dat andere belangen boven het algemeen belang gingen. De wereld kwam in de macht van de grootindustriëlen en in die greep zitten we nog altijd gevangen.
Hoe lang gaat het nog duren voor we gaan inzien dat veel van de milieuproblemen die we nu veroorzaken in feite helemaal niet veroorzaakt hoeven te worden?
Er zijn prachtige oplossingen voor problemen die wereldwijd spelen, maar we zijn ziende blind en houden liever vast aan verkeerde denkbeelden dan dat we de moed hebben om de foute besluiten van onze voormalige en huidige leiders terug te draaien.
Misschien verdienen we de huidige problemen zoals de crisis wel. We staan toch totaal niet open voor de realiteit en voor oplossingen?
Het is om droevig van te worden. Van de huidige regering hoeven we naar ik vrees ook echt niets te verwachten. Wouter Bos komt voort uit Koninklijke Olie, dacht u werkelijk dat hij ook maar een minuut van zijn tijd aan hennep zou willen besteden?
Hij weet waarschijnlijk niet eens van het bestaan van al die henneptoepassingen af en zal ze waarschijnlijk ontkennen als het hem gevraagd wordt.
Maar, ik zou Tom Lassing niet zijn als ik hem daarover geen brief ga sturen. Net zoals ik recent Warren Buffett een brief stuurde, ga ik ook Wouter Bos en Minister president 'Balkenende' een brief sturen. Eens kijken of ze mondige burgers serieus nemen.


Tom Lassing www.energiestart.nl en www.beursbox.nl


De bronnen voor dit artikel:
http://blog.foreignpolicy.com/posts/2008/10/18/hedge_fund_manager_so_long_idiots_smoke_pot
http://www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?ID=3774
http://argusoog.punt.nl/?id=378699&r=1&tbl_archief
http://video.google.nl/videosearch?q=car+hennep+ford&emb=0&aq=f#
http://www.beursbox.nl/20081028923/laatste-nieuws/afscheidsbrief-hedge-fund-manager.html

Geplaatst 18 mei, 2012 om 9:20 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.