Duitsland verbied ggo-maïs

Nieuwsartikel - 13 april, 2009
De Duitse minister van Landbouw, Ilse Aigner, heeft aangekondigd dat Duitsland de genetisch gemanipuleerde maïs van Monsanto (MON810) zal verbieden. Een positieve beslissing want twee derde van de Europese consumenten is tegen het toelaten van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) in de voedselketen. Door de beslissing van de Duitse minister zullen de landbouwers en imkers in Duitsland ontsnappen aan genetische besmetting. En de natuur zal er uiteraard wel bij varen.

Greenpeace activisten hebben in de nacht van 8 augustus een vraagteken in een cirkel met een diameter van 61 meter aangebracht in een maïsveld in Abbotsford, Brits-Columbia (Canada).

De beslissing van Duitsland om de MON810 maïs te verbieden versterkt de positie van delanden die de consumenten willen beschermen tegen de risico's van ggo's. Op 22 maart van dit jaar had Luxemburg de MON810 al verboden tijdens "La Journee de Luxembourg et Grande Région sans OGM". Benoït Lutgen vertegenwoordigde er Wallonië.

Tot nu toe hebben zes lidstaten van de Europese Unie (Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Oostenrijk, Luxemburg en dus nu Duitsland) de MON810 maïs verboden op hun grondgebied. Ze roepen daarmee de Europese Commissie op om de pro-ggo-politiek te verlaten.

Onderwerpen