Europese beleidsmakers krijgen ggo-kookboek voorgeschoteld

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 april, 2010
Actievoerders van Greenpeace trokken uitgedost als sterrenchefs naar de Europese wijk in Brussel, waar ze honderden ggo-kookboeken uitdeelden aan medewerkers van de Commissie. Ook parlementsleden, permanente vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en Brusselse journalisten ontvingen het kleurrijke “Genetisch gewijzigde recepten voor rampspoed”.

Actievoerders van Greenpeace delen uitgedost als sterrenchefs ggo-kookboeken uit aan medewerkers van de Commissie.

In dit “kookboek” schitteren de Europese voorstanders van ggo's, commissievoorzitter José Manuel Barroso en commissaris voor gezondheid John Dalli. Recent hebben zij voor het eerst in twaalf jaar het licht op groen gezet voor de teelt van een ggo-gewas, met name de Amflora-aardappel. Affiches van Greenpeace in Brussel vorige week effenden het pad voor de lancering van het kookboek.

Intussen in Vlaanderen

Ook Vlaanderen wil met transgene gewassen experimenteren. De Vlaamse overheid heeft in Wetteren ggo-maïs ingezaaid om de toepasbaarheid van de co-existentieregels in de praktijk uit te testen. Om dat te bemoeilijken, zaaiden onze actievoerders biologische bloemen op het proefveld.

Co-existentie slaat op het naast elkaar bestaan van ggo-, conventionele en biologische gewassen. Maar de ervaringen in Spanje, het enige Europese land waar ggo-maïs op grote schaal geteeld wordt, tonen dat besmetting van conventionele en biologische maïs onvermijdelijk is. De enige manier om besmetting volledig te voorkomen, is ggo's uit de landbouw en uit de voedselketen te weren. Greenpeace blijft hier met man en macht voor ijveren.

Ernstige gevolgen

Barroso, Dalli en de landbouwindustrie bekokstoven een ramp die de hele EU zal treffen. Ggo's zijn schadelijk voor het milieu, gaan ten koste van conventionele en biologische landbouwers, geven een kleine groep bedrijven zoals Bayer en Monsanto de macht over ons voedsel en houden onomkeerbare risico's voor het milieu in. Het kookboek is een ludieke manier om de erg serieuze problemen aan te kaarten die genetische manipulatie met zich meebrengt.

De toelating voor de ggo-aardappel Amflora druist in tegen de wil van de Europese lidstaten, de publieke opinie en het advies van internationale medische experts zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMEA). Beide instanties hebben gewezen op het 'kritische belang' van de antibiotica waartegen de Amflora-aardappel resistentiegenen bevat.

Geen ggo-teelten toelaten

Barroso tracht consequent een pro-ggo agenda door te drukken. Hij sloot zelfs de Europees commissaris voor milieu formeel uit van de besluitvorming over genetisch gemodificeerde organismen, waardoor alle macht nu in handen ligt van Eurocommissaris voor gezondheid Dalli. Greenpeace betreurt dat Dalli reeds bij zijn eerste beslissing over ggo’s voorbijging aan het gezondheidsadvies van de WHO en het EMEA.

Greenpeace vraagt een moratorium op de toelating van ggo-teelten zolang de huidige erkenningsprocedure niet grondig verbeterd is.

Teken de petitie!

Om een officieel verzoek te kunnen richten aan de EU voor het instellen van een moratorium op alle transgene teelten in Europa, moeten we een miljoen handtekeningen verzamelen. Greenpeace werkt samen met Avaaz om dat doel te bereiken.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.