Regeringsverklaring: hier stelt kernenergie de wet

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 12 oktober, 2009
De federale regering heeft beslist de drie oudste kernreactoren 10 jaar langer op te houden. Deze beslissing is budgettair van aard en getuigt van een kortzichtige visie op onze energietoekomst. De bal ligt nu in het kamp van de parlementsleden die erover moeten waken dat de regering-Van Rompuy geen contract tekent waar enkel Electrabel beter van wordt.

Sorry, hier stelt kernenergie de wet.

Voor Greenpeace is het duidelijk dat de regering zich niet heeft laten leiden door problemen met de energiebevoorrading. De GEMIX-studie waarop de regering zich baseert, bevat cijfers die aantonen dat de eerste fase van de kernuitstap - het sluiten van de drie oudste reactoren Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 - haalbaar is. Een co-auteur van de studie houdt zelfs vol dat deze eerste fase mogelijk is als de regering nu kiest voor energie-efficiënte maatregelen, waarop we al zo lang wachten. Het besluit van de regering zet een rem op de ontwikkeling van hernieuwbare energie.    

De regering van Van Rompuy is ook geheime onderhandelingen gestart met Electrabel, die stap voor stap moeten worden gevolgd. Als de parlementsleden niet de nodige aandacht besteden aan het debat dat volgt op de regeerverklaring van vandaag, riskeert België een akkoord te sluiten dat enkel in het voordeel is van Electrabel. Greenpeace rekent daarom op de waakzaamheid van zijn verkozenen. De nucleaire rente komt voort uit een historische situatie en bedraagt vele malen de enkele honderden miljoen euro die de regering denkt te kunnen recuperen. Er is geen enkele reden om de recuperatie van deze rente te koppelen aan een uitgestelde kernuitstap.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.