Het dagelijkse gevecht voor proper water

Nieuwsartikel - 11 december, 2012
Graciela nodigde me uit bij haar thuis in El Salto, een stad aan een van de zwaarst vervuilde rivieren van Mexico, de Rio Santiago. Ze wou vertellen hoe haar gemeenschap strijdt voor gerechtigheid. “Elke familie hier heeft wel minstens een lid dat ernstig ziek is of een dierbare die veel te vroeg gestorven is”, zei Graciela. “De mensen zien af. Hun gezondheid en inkomsten lijden eronder. Terwijl de industrie miljarden verdient. Dat klopt gewoon niet.” Ik zag de woede in haar ogen wanneer ze over hun situatie praat.

Campagne Detox. De giftige vervuiling is om wanhopig van te worden en vraag dat Levi's werk maakt van gifvrije mode.

De giftige vervuiling is om wanhopig van te worden. Maar Graciela en haar man Enrique verzetten zich tegen de wanhoop.

In 2006 richtte het gezin Enciso de organisatie "Un Salto de Vida" (“Een sprong van leven”) op, om te strijden tegen de industriële vervuiling van de Rio Santiago. "We leven dicht bij de watervallen en we vechten voor ons leven", verklaart Sofia, de voorzitster. Honderden fabrieken die leveren aan internationale kledingmerken lozen afvalwater in de rivier. De regering trof er tientallen schadelijke chemicaliën aan, maar niemand kan exact zeggen welke giftige stoffen er in de Rio Santiago en in welke hoeveelheden.

Sterker nog, door lakse wetgeving weten de inwoners niet van welke fabriek het afvalwater uit een loospijp afkomstig is en aan welke merken deze fabrieken leveren. Maar regeringsdocumenten die Greenpeace Mexico publiek heeft gemaakt, onthullen dat functionarissen goed weten dat het grote aantal zieken in het gebied te wijten is aan chemische vervuiling.

Ondanks alles heeft Graciela nooit de moed verloren. Ze wil dat haar kleindochter op een dag weer een zuivere rivier vol leven heeft. Maar om die wens te laten uitkomen, zal er nog heel wat moeten gebeuren.


Jij kan het verschil maken

Momenteel werken grote kledingmerken als Levi's samen met leveranciers in Mexico die, zoals onderzoek van Greenpeace uitwees, bijdragen aan de giftige vervuiling van de Rio Santiago en andere rivieren in Mexico en elders in de wereld.

Levi's heeft de macht en de invloed om er samen met zijn leveranciers voor te zorgen dat ze deze schadelijke chemicaliën uit hun volledige productieketen bannen. Een eerste stap is dat de gegevens over wat er in de rivieren wordt geloosd, ter beschikking worden gesteld van de lokale bevolking.

Sluit je aan bij Graciela, Enrique, Sofia en de vele anderen die komaf willen maken met industriële vervuiling en vraag dat Levi's werk maakt van gifvrije mode.

Pierre Terras is Toxic Campaign Coordinator at Greenpeace Mexico.

Onderwerpen