IJsberen bezetten hoofdkwartier van Cairn (update)

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 juli, 2011
Bij de oliemaatschappij Cairn Energy zullen ze deze ochtend vreemd hebben opgekeken. Vijftig ijsberen stapten het hoofdkwartier in Edinburgh binnen en gingen op zoek naar het zogenaamde noodplan voor in geval van een olieramp in het noordpoolgebied. Greenpeace UK protesteerde hiermee tegen de weigering van Cairn om dit plan publiek te maken.

De kwetsbare omgeving van de Noordpool, waar bijzondere diersoorten als ijsberen en narwallen thuis zijn, komt onder druk. Nu het ijs van poolkappen smelt als gevolg van de klimaatverandering, rukken oliebedrijven steeds noordelijker op voor de ontginning van fossiele brandstoffen die net aan de basis liggen van de opwarming van de aarde.

Cairn trekt deze olierush op gang en voert deze zomer op grote diepte proefboringen uit voor de kust van Groenland. Maar boven de poolcirkel verhinderen de vrieskou en de afgelegen locaties dat een olielek kan worden gedicht. Hier olie ontginnen is een aangekondigde ramp. Daarom heeft Greenpeace al herhaaldelijk aan Cairn gevraagd om zijn noodplan te publiceren.

Meer dan 50.000 van onze sympathisanten eisten dat. De directeur van Greenpeace, Kumi Naidoo, ging zelfs eigenhandig aan boord van het boorplatform in Groenland. Ook de rechter in Amsterdam die zich boog over de klacht van Cairn tegen Greenpeace, stelde de vraag waarom Cairn het plan weigert vrij te geven.

De reden ligt voor de hand: publiek onderzoek zou uitwijzen dat een olielek in het noordpoolgebied nagenoeg onmogelijk op te kuisen valt en dat Cairn hierop slecht voorbereid is. Cairn hult zich in ieder geval in stilte. Dus troken de ijsberen van Greenpeace UK naar het hoofdkwartier van de Britse oliemaatschappij om een glimp op de vangen van dat befaamde noodplan. Voorlopig zonder resultaat...

Update:

In een nieuwe poging om de waarheid over de olieboringen in het noordpoolgebied te verhullen, heeft Cairn Energy een bijzonder verbod laten uitvaardigen tegen Greenpeace UK en Greenpeace International. We mogen geen foto's meer tonen van de actie in het hoofdkwartier in Edinburgh.

Lees er meer over op de site van Greenpeace UK

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.