IJsberen op het Brusselse stadhuis

2 reacties
Nieuwsartikel - 21 juni, 2012
Bij zonsopgang zijn ijsberen op het historische stadhuis in Brussel geklommen. Ze eisen de onmiddellijke bescherming van hun habitat, de Noordpool. Nu het ijs smelt hebben oliemaatschappijen en industriële vissersvloten het gemunt op de natuurlijk rijkdom van deze ongerepte regio. Acties werden ook elders in de wereld gevoerd.


Het stadhuis in Brussel is maar een van de beroemde plaatsen in de wereld waar vandaag ijsberen opdoken. Een heuse “Poolopstand” trekt samen met de zonsopgang over de hele planeet. Zo zijn er al ijsberen gespot in Sydney, Washington en Budapest.

Het hoogtepunt is de officiële lancering van een iconische Greenpeacecampagne om de Noordpool te redden. Alle info op www.savethearctic.org

Greenpeace voert al lang campagne voor de bescherming van de Noordpool, maar vandaag is het nodig om een versnelling hoger te schakelen. Nergens ter wereld is de klimaatverandering al zo voelbaar als in het noordpoolgebied. Op dertig jaar tijd zijn we tot 75 procent van het Arctische zee-ijs verloren.

Het zou een waarschuwing moeten zijn voor de mensheid. Maar nu het ijs smelt, zetten oliemaatschappijen koers naar de Noordpool – terwijl deze fossiele brandstof net de opwarming van de aarde veroorzaakt. Ze willen nieuwe oliereserves aanboren om tot 90 miljard vaten olie op te pompen, amper genoeg om de wereld 3 jaar van olie te voorzien. Hiervoor zullen ze onherroepelijke schade toebrengen aan het unieke ecosysteem van het noordpoolgebied.

Die olierush op de Noordpool loert al om de hoek. Shell start in de komende weken offshore proefboringen voor de kust van Alaska, en ook de Russische oliereus Gazprom voert dit jaar offshore boringen uit boven de poolcirkel. En er zijn nog andere bedrijven met concrete plannen in die zin.

Samen met jou willen we een lijn in het ijs trekken: tot hier, en niet verder.


Greenpeace België voert campagne voor de bescherming van de Noordpool. Campagne: Save the Arctic.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Groene herder zegt:

Ja, niet alleen afschuwelijk maar ook onbegrijpelijk. Hebben die paljassen dat geen greintje respect meer voor moeder aarde, het milieu, de fauna de flora, ... Alles draait nog alleen om geld en winstbejag ... welke gevolgen dit heeft voor onze blauwe planeet en voor al diegenen en datgene dat er op leeft, laat hun totaal koud ... zolang hun portemonnee er maar dikker van wordt. Zoals Annemie en nu ik reeds schreven 'afschuwelijk' ... 'onbegrijpelijk', 'egoïsctisch', ...

Geplaatst 24 juni, 2012 om 17:00 Misbruik melden Reageer

Annemie zegt:

afschuwelijk, ik begrijp niet dat mensen de goedkeuring geven
voor olieboringen op Alaska
olie zou bovendien steeds duur moeten zijn, mens...

Geplaatst 21 juni, 2012 om 12:28 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.