EU verbiedt eindelijk illegaal hout

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 17 juni, 2010
De Europese Commissie, Parlement en Raad hebben vandaag eindelijk een politiek akkoord bereikt over een nieuwe Europese wet die de handel in illegaal houdt verbiedt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het Europese Parlement moet de wet deze zomer nog bekrachtigen en in het najaar is het de beurt aan de Europese regeringen. We verwachten dat hij in 2012 van kracht wordt.

Greenpeace voert al jaren actie voor een Europees verbod op illegaal hout.

Na twee jaar van moeilijke onderhandelingen en zeven jaar nadat de eerste Europese plannen op tafel kwamen om de illegale houtimport in Europa een halt toe te roepen, is de kogel eindelijk door de kerk. Naast een verbod op het op de markt brengen van illegaal hout, omvat het akkoord ook bepalingen die de Europese houtimporteurs voor hun verantwoordelijkheid plaatsen en hen verplichten meer transparantie te scheppen in hun toevoerketen. Deze maatregelen zullen er ook toe bijdragen dat bedrijven die enkel legaal hout willen invoeren niet langer nadeel ondervinden, en dat het tropisch regenwoud beter kan worden beschermd.

In februari 2010 trof Greenpeace een lading verdacht Congolees hout aan in de haven van Antwerpen. Maar de Belgische autoriteiten beschikten toen niet over de middelen om over te gaan tot verder onderzoek. Deze wetgeving zal hen toelaten dit soort zaken beter te beoordelen en verder uit te spitten.

Eigen strafmaat

Een leemte in de overeenkomst is de uitsluiting van geprinte documenten, zoals boeken of kranten. Via een evaluatiesysteem van de wetgeving kan de Europese Commissie deze in een later stadium nog opnemen. We pleiten er dan ook voor dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Een ander zwak punt in het nieuwe akkoord, is het gebrek aan een eenduidig Europees sanctiesysteem. Als elke lidstaat zijn eigen strafmaat kan bepalen, is het risico groot dat het verbod aan efficiëntie verliest. Greenpeace hoopt dat België strenge sancties zal opleggen aan hen die de wet overtreden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.