Greenpeace dient klacht in tegen handelaar in illegaal hout

Nieuwsartikel - 17 november, 2009
Greenpeace heeft samen met ander ngo's een klacht ingediend tegen het Franse filiaal van DLH, een van de belangrijkste houthandelaars ter wereld met ook een vestiging in België. Ze beschuldigen DLH-Frankrijk ervan tussen 2000 en 2003 hout gekocht te hebben in Liberia zonder de wetgeving te respecteren en terwijl het land in volle burgeroorlog was. Erger nog: de handel zou het bloedige regime van Charles Taylor gefinancierd hebben.

Een Greenpeaceactievoerder protesteert voor de ingang van houtimporteur DLH in het Nederlandse Vlissingen. DLH is de grootste importeur van tropisch hout.

Tussen 2000 en 2003 zou DLH-Frankrijk zich bevoorraadt hebben met hout van corrupte Liberiaanse houtkapbedrijven die zonder scrupules elke bestaande regelgeving aan hun laars lapten. Greenpeace en de andere aanklagers hebben ernstige aanwijzingen die aantonen dat de leveranciers van DLH zich schuldig maakten aan corruptie, belastingontduiking, beschadiging van het milieu, wapenhandel en schending van de mensenrechten. De leveranciers financierden onder andere de Liberiaanse president Charles Taylor die momenteel terechtstaat voor oorlogsmisdaden .

DLH zou dus schuldig zijn aan heling. Voor alle duidelijkheid, de verkoop van hout voedde de burgeroorlog en DLH-France sloot de ogen voor deze illegale handel. Nochthans hebben verschillende ngo's DHL sinds 2001 gewaarschuwd. Uiteindelijk moesten de Verenigde Naties zich ermee bemoeien en een embargo uitvaardigen op hout afkomstig uit Liberia voordat DLH zijn activiteiten stopzette.

Maar deze illegale handel mag niet ongestraft blijven. Om die reden werd er op 18 november een klacht ingediend bij de procureur in Nantes door Greenpeace en andere ngo's (Global Witness, Sherpa, les Amis de la Terre) en een vooraanstaande Liberiaanse activist (Alfred Brownell).

Deze klacht herinnert de Europese Unie er nog eens aan dat zij een strenge wetgeving moet instellen op houthandel, om de import van illegaal hout in Europa te stoppen. Ter herinnering, die wetgeving staat begin december ter discussie op Europees niveau.  Greenpeace voert al jaren campagne tegen illegale houthandel.

Onderwerpen
Tags