Illegale ggo-aardappel Amadea aangetroffen in Zweden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 10 september, 2010
Begin dit jaar drukte de Europese Commissaris de toelating van de ggo-aardappel Amflora erdoor. Nu blijkt dat BASF op het eerste Amflora-veld in Zweden ook de experimentele ggo-aardappel Amadea plantte, die niet geëvalueerd en niet toegelaten is. Onderteken onze petitie om te verhinderen dat dit soort genetische besmettingen de norm worden.

In Zweden werden planten van de Amadea ontdekt, een experimentele ggo-aardappel die niet mag worden geteeld.

Een scoop kan je het nog moeilijk noemen, maar in Zweden, Tsjechië en Duitsland is de teelt van de transgene aardappel Amflora een feit. Amflora werd ontwikkeld door de Duitse chemiereus BASF met het oog op de productie van zetmeel voor de industrie.

Slechts enkele maanden na de goedkeuring doet de ggo-aardappel al stof opwaaien. Op een Amflora-veld in Zweden werden planten van de experimentele ggo-aardappel Amadea ontdekt.Amadea is momenteel niet getest of geëvalueerd in Europa, en mag dus ook niet worden geteeld. Het incident bewijst eens te meer dat ggo-besmettingen onvermijdelijk zijn. BASF stelde laconiek dat het om een “eenvoudige menselijke fout” ging van zijn Zweedse afdeling Plant Science Sweden.

Blunder

De Zweedse autoriteiten reageerden nogal terughoudend in deze zaak: ze eisten dat alle Amadea van de velden werd verwijderd, maar de Amflora-planten mochten blijven staan, hoewel de kans op besmetting groot is. BASF moet ook controleren of de velden in Duitsland en Tsjechië besmet zijn. De Europese Commissie van haar kant vraagt dat BASF de “blunder” voor de Europese Unie komt uitleggen.

Het voorval brengt BASF in verlegenheid. Het bedrijf had recent een toelating gevraagd bij de Europese Commissie voor zijn Amadea-aardappel. Bestond er verwarring over de timing, of gaat het nog maar eens om een voorbeeld van “eerst besmetten, daarna toelaten”? Tegelijk werkt BASF nog aan de ontwikkeling van Fortuna, een ggo-aardappel die resistent is voor meeldauw, die wel voor menselijke consumptie is bedoeld. Het bedrijf hoopt groen licht te krijgen voor Fortuna in de loop 2011. Ook andere projecten voor transgene aardappels die op ons bord zullen belanden, staan in de steigers.

Een miljoen handtekeningen

Het incident is een verontrustende blunder op het vlak van bioveiligheid. Het bewijst, voor zover dat nog nodig was, dat besmetting onvermijdelijk is en dat zaden en teelten niet volledig kunnen gescheiden worden. Het is immers niet de eerste keer dat conventionele of gangbare landbouwproducten worden besmet met, al dan niet illegale ggo's. Om de besmetting van onze velden en onze voeding een halt toe te roepen, moeten de Europese regeringen er bij de Commissie op aan te dringen geen nieuwe toelatingen te verlenen voor de teelt van ggo's.

De uitdaging is enorm, maar als we met een miljoen zijn om een moratorium te eisen op nieuwe goedkeuringen van ggo's, is de EU verplicht om de kwestie ernstig te overwegen. De kaap van een miljoen handtekeningen is bijna gerond. Met jouw hulp of die van jouw kennissen kunnen we er komen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.