“Ik koop geen kleren meer die ik niet nodig heb”

6 reacties
Nieuwsartikel - 28 januari, 2013
Maak kennis met Fran Van Lysebettens, een studente uit Gent die drie maanden lang geen nieuwe kleding koopt. Het is haar manier om onze Detox-campagne te steunen, al moet ze zich soms ver uit haar ‘comfortzone’ wagen.

Fran Van Lysebettens, “fashion heroes”, engageert zich van december tot maart om niet te shoppen als statement tegen het gebruik van giftige stoffen door de mode-industrie. Fashion against Toxics is eigenlijk een Nederlands initiatief. Een tiental “fashion heroes” engageert zich van december tot maart om niet te shoppen als statement tegen het gebruik van giftige stoffen door de mode-industrie. Ze posten geregeld tips en alternatieven voor de fast fashion van grote modeketens. Ook Fran gaat de uitdaging aan.

Zijn we ons hier voldoende bewust van de watervervuiling die grote kledingmerken vandaag in het Zuiden veroorzaken?

Ik merk toch dat het voor de meeste van mijn vrienden en kennissen een ver-van-hun-bedshow is. Volgens mij staan ze er niet echt bij stil en zullen ze uiteindelijk voor de goedkoopste kleding kiezen. Sinds de Detox-campagne is er wat verbetering, maar volgens mij blijft er nog veel werk aan de winkel. Ik wil meehelpen om het probleem hier onder de aandacht te brengen.

Waarom doe je mee aan Fashion against Toxics?

Voor de uitdaging. Niet dat ik zo’n shopaholic ben, maar ik studeer nog en tussen twee lessen in durf ik gemakkelijk eens een H&M of Zara binnenspringen. Dit initiatief geeft me de kans om mijn gewoontes in vraag te stellen en concreet naar alternatieven te zoeken. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wil gerust naaien, breien en kleren herstellen, maar ik heb twee linkerhanden.

Welke alternatieven voor shoppen komen dan wel in aanmerking?

Vooral tweedehandswinkels vind ik leuk. Ik kom er vaak gefrustreerd buiten omdat het kledingstuk dat ik mooi vind juist niet in mijn maat is, maar het geeft enorm veel voldoening als ik dan wel iets mooi vind dat ook past. Daarnaast ga ik vaker bij kringloopwinkels langs. Binnenkort organiseer ik voor het eerst met enkele vrienden een swapping, waabij je miskopen of kleren die je nooit meer draagt kan ruilen. Daarnaast vind ik online (bijvoorbeeld via Pinterest) inspiratie om kleren een tweede leven te geven, bijvoorbeeld door van een te grote T-shirt een leuk jurkje te maken. En ik herontdek ook kledingstukken onderaan in mijn kast. Door al deze dingen te combineren, koop ik geen kleren meer die ik niet nodig heb.

Je zit nu over de helft. Valt het een beetje mee?

Het is toch moeilijker dan ik op voorhand dacht. Nu zijn het solden bijvoorbeeld, en dan vertelt mijn zus bijvoorbeeld enthousiast over de superkortingen in deze of gene winkel. Of vriendinnen die me voorstellen om mee in Antwerpen te gaan shoppen: ook zeer aanlokkelijk.

Stopt het voor jou in maart?

Ja, maar ik ga sowieso in de toekomst meer tweedehandsspullen kopen, en vaker afwisselen tussen oud en nieuw. Ik vind het wat jammer dat Fashion against Toxics hier minder leeft dan in Nederland, want het is een heel leuk initiatief. Daarom doe ik bij deze een oproep aan iedereen om nog mee te doen...

Onderwerpen
6 reacties Reageren

(Niet-geregistreerd) Jo zegt:

mooi initiatief, de gedachte is al veel waar, ik persoonlijk koop ms. 1 of 2 keer per jaar iets nieuws en enkel als ik het zal afdragen tot het 'v...

Geplaatst 26 februari, 2013 om 0:12 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Klimmerke zegt:

Zoek ook eens op kapaza, 2dehands,ebay,......, zoveel manieren om een vintage handtas, kledij, ..... op de kop te tikken. Het is leuk en nog goedkoop ...

Geplaatst 15 februari, 2013 om 18:37 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Kelly De Smet zegt:

Ik vind 3 maanden ook best kort, maar voor mensen die veel shoppen is het een stap in de goede richting.

Als je ziet in welke omstandigheden de kleren gemaakt worden, denk je wel 2 keer na voor je iets nieuws koopt. Pure slavernij is het en zeer onmilieuvriendelijk.

Geplaatst 15 februari, 2013 om 10:28 Misbruik melden Reageer

(Niet-geregistreerd) jarn zegt:

ga eens langs bij de doorgeefwinkel in de kanunnikstraat 3
de doorgeefwinkel is een NIET-comersiele plek waar je kleren/spulletjes kan /brengen...

Geplaatst 14 februari, 2013 om 16:20 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Koen Machielsen zegt:

3 maanden dat is toch een lachertje (dat is 3u in een mensenleven) en er staat nog "..die ik niet nodig heb" mijn klerenkoopstop doe ik al 5...

Geplaatst 13 februari, 2013 om 13:13 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Jo Ampe zegt:

Leuk om te volgen!

Geplaatst 13 februari, 2013 om 10:22 Misbruik melden Reageer

1 - 6 van 6 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.